Zašto se srčani i moždani udari češće događaju u jutarnjim satima

Lifestyle 30. okt 201909:08 > 09:12
Izvor: Shutterstock

Doba dana kada dolazi do srčanog ili moždanog udara jeste jutro, u većini slučajeva, i to u period između 6:30 i 10 sati. Naučnici vjeruju da su otkrili i zašto je to tako. Da li se sve svodi na unutrašnji sat pojedinca ili postoje i drugi faktori.

Istraživači su otkrili da nivo proteina u krvi koji usporava razgradnju ugrušaka, a samim tim i povećava rizik od napada, dostiže svoj maksimum u 6:30 ujutru.

Tim stručnjaka iz “Brigham and Women's Hospital” iz Bostona i sa “Oregon Health and Science University”, razmotrio je zašto je broj srčanih i moždanih udara najčešći baš u jutarnim satima.

Dvije nedjelje su proučavali nivo proteina kod 12 zdravih odraslih volontera. Učesnici su bili ocjenjivani dok su im svakodnevne rutine bile desinhronizovane sa njihovih prirodnim, unutrašnjim satovima.

Na osnovu toga tim stručnjaka je želio da utvrdi da li biološki sat čovjeka prouzrokuje oscilacije proteina ili su to aktivnosti pojedinca.

Istraživači su posebno proučavali promjene u tjelesnom nivou proteina inhibitora aktivatora plazminogena-1 (PAI-1), koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka.

“Naši nalazi ukazuju da cirkadijalni sistem, ili unutrašnji sat tijela, doprinosi povećanom riziku za kardiovaskularne događaje u jutarnjim satima”, rekao je autor studije dr. Frank Shere, direktor Medicinskog hronobiološkog programa u “Brigham and Women's Hospital”.

”Ovi nalazi pokazuju da ljudski cirkadijalni sistem dovodi do toga da nivo proteina u krvi doseže svoj maksimu u jutarnjim satima, nezavisno od aktivnosti pojedinca ili uticaja sredine. Zapravo je cirkadijalni sistem u velikoj mjeri odredio PAI-1 ritam primijećen tokom redovnog ciklusa spavanja, odnosno perioda budnosti”, rekao je koautor dr. Steven She, direktor na “Oregon Institute of Occupational Health Sciences”.

Istraživači su dodali da je potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo da li je ovaj ritam pojačan ili pomjeren kod osoba sa gojaznošću, dijabetesom ili kardiovaskularnim bolestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad