Kako zvučati pametnije: Izbacite ove riječi iz upotrebe

Lifestyle 04. maj 201515:45 > 15:54
Izvor: morgueFile

Od kada postoje razni emotikoni, ali i ograničenje u porukama, mnogi pokušavaju da koriste skraćenice i različite izraze kako bi u jednoj poruci stalo sve ono što su htjeli reći.

Svi želimo da naši čitatelji razumiju našu poruku, ali da im poruka usput bude i zabavna, zar ne? Ovo je lista riječi koje trebate izbaciti kako biste pisali mnogo sažetije.

1. To – najčešća je riječ koju koristimo a koja je često suvišna. Pronađite jedan tekst koji ste napisali i pogledajte koliko ste puta koristili riječ “to”, a zatim pročitajte bez riječi “to” i vidjet ćete da je suvišna.

2. Biti -bio sam u školi, prodavnici, crkvi… Umjesto “biti” koristite odvesti, hodati, trčati, letjeti. Ne ostavljajte prostora za ljenost, izaberite pravi glagol za određenu radnju.

3. Iskreno – ljudi koriste riječ “iskreno” kako bi nešto naglasili. Problem je u tome što kada kažete čitatelju da je određena izjava iskrena, odmah implicirate da ostatak teksta nije.

4. Apsolutno – dodavanje ove riječi je u većini slučajeva suvišno. “Apsolutno” neophodno ne znači da je više nego što treba neophodno.

5. Vrlo – kada ste “vrlo” sretni, jednostavno budite ushićeni a ne “vrlo” sretni. Tako je i sa “veoma” tužnim. Možda ste deprimirani ili melanholični, odredite trenutno osjećanje.

6. Zaista – nikada u pisanju ne upotrebljavajte konstantno riječ “zaista”. To je zaista, zaista loše pisanje.

7. Nevjerovatno – postoji mnogo riječi koje imaju isto ili slično značenje, poput predivno, zapanjujuće, veličanstveno, čudotvorno, iznenađujuće, zaprepašćujuće, …  pa ih i koristite.

8. Uvijek – ova riječ zvuči dosta oholo, a također uvijek je rijetko kad i istinito. Osim ako ne dajete instrukcije i komande, pronađite drugu riječ.

9. Nikada – isto važi kao i za riječ “uvijek”.

10. Doslovce – doslovce znači doslovno i ništa drugo.

11. Samo – ta riječ vaše rečenice čini slabijim, a ne jačim.

12. Možda – ova riječ čini da zvučite neinformisano, da ste nesigurni u činjenice koje prezentirate.

13. Stvari – riječ koja je obična i općenita. Ako čitateljima napišete da pohađaju vaš kurs jer će naučiti dosta “stvari”, vjerovatno vam neće ni doći.

14. Nebitno – ovo ne znači ono što vi mislite da znači. To znači bez obzira. Ne koristite to i poštedite sebe sramote.