Ovo su razlozi zbog kojih su Finci najsretniji narod na svijetu

Lifestyle 16. jan. 202014:39 > 21:24
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Premda se nalaze na samom sjeveru europskog kontinenta, premda im noć zna trajati i dulje od dana, premda dobar dio godine provode na temperaturama ispod ništice, Finci su najsretniji narod na svijetu.

Zašto je to tako, objasniti bi trebalo sljedećih 11 razloga, piše Dnevnik.hr.

Finci provode mnogo vremena u prirodi

Oko 70 posto teritorija zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zašto Finci rado vrijeme provode u prirodi. Okruženi šumom i prirodom, osjećaju se mirnima, a neke od najpopularnijih aktivnosti ovdje su duge šetnje i vožnja biciklom.

Bogatstvo voda

Finska se naziva i “zemljom tisuću jezera”. Ova jezera su nastala kao rezultat glacijacije koja je završila prije 10 tisuća godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine (ok, može se još uvijek i u Hrvatskoj, ali ogroman dio svijeta pije – flaširanu vodu), a gotovo svaki restoran će vam i ponuditi besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

Novac za djecu

Finski roditelji svaki mjesec za svako dijete dobivaju 100 eura, a ono što je zanimljivo jest da taj “dječji doplatak” vrijedi do djetetove sedamnaeste godine. Ovaj novac neki troše, ali velika većina roditelja stavlja ga sa strane, te ga djetetu daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca starta sa 20–ak tisuća eura na štednoj knjižici…

Najbolja pizza na svijetu

Cijela priča krenula je s nekadašnjim talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem koji je jednom prigodom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspio izjaviti kako nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može mjeriti s talijanskom. Posljedica? Tri godine kasnije Finska je osvojila natjecanje u spremanju pizza, ostavivši iza sebe upravo Italiju, a pobjednička pizza zvala se – Berlusconi.

Kraljevi recikliranja

Finci su davnih dana shvatili kako je recikliranje potreba, pa se tako čak preko 90 posto otpada – reciklira. 9 od 10 plastičnih boca moguće je reciklirati, a postotak kod staklenih, još je i veći.

Povjerenje u policiju

Građani ovdje itekako vjeruju policiji. Povjerenje je iznad 90 posto, a i povjerenje u ostale institucije također je na visokom nivou. Tako da, kod Finaca ne postoji problem nepovjerenja u institucije…

Neobični sportovi

Teško je ovo uopće i nazvati sportovima, ali nije ih lako staviti niti u neku drugu kategoriju. Bacanje mobitela u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje zračne gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

Pravo na internet

Točno prije 10 godina, Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pravo na internet proglasila temeljnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružateljima usluga da brzina mora biti najviša moguće, te da internet mora biti dostupan svima.

Ludi za kavom

Prema podacima Internacionalne organizacije za kavu Finci su drugi na svijetu prema konzumaciji kave po glavi stanovnika. Recimo da im, unatoč uvriježenim mišljenju, mi nismo ni blizu.

Besplatno obrazovanje

Od malih nogu djecu se usmjerava na učenje jezika, tako da u Finskoj velika većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje u školama, kao i na sveučilištima, je besplatno, a finski obrazovni sustav je jedan od najboljih na svijetu.

Selo Djeda Božićnjaka

Da, da, malo selo u Laponiji imena Joulupukki, može se posjetiti tijekom cijele godine. Finski Djed Božićnjak čak ima i putovnicu, iz koje saznajemo kako je oženjen te rođen “nekad davno”. Eto, ovdje očito vjeruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka, piše Dnevnik.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad