Ovo su razlozi zbog kojih su Finci najsretniji narod na svijetu

Lifestyle 16. jan. 202014:39 > 17. jan. 2020 07:19
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Premda se nalaze na samom sjeveru evropskog kontinenta, premda im noć zna da traje i duže od dana, premda dobar dio godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsretniji narod na svijetu.

Zašto je to tako, moglo bi da objasni sljedećih 11 razloga, piše Dnevnik.hr.

Finci provode mnogo vremena u prirodi

Oko 70 posto teritorija zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zašto Finci rado vrijeme provode u prirodi. Okruženi šumom i prirodom, osjećaju se mirnim, a neke od najpopularnijih aktivnosti tamo su duge šetnje i vožnja biciklom.

Bogatstvo voda

Finska se naziva i “zemljom hiljadu jezera”. Ova jezera su nastala kao rezultat glacijacije koja je završila prije 10.000 godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine, a gotovo svaki restoran će vam i ponuditi besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

Novac za djecu

Finski roditelji svaki mjesec za svako dijete dobijaju 100 eura, a ono što je zanimljivo jeste da taj “dječiji dodatak” vrijedi do djetetove sedamnaeste godine. Ovaj novac neki troše, ali velika većina roditelja stavlja ga sa strane, te ga djetetu daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca “startuje” sa 20.000 eura na štednoj knjižici…

Najbolja pizza na svijetu

Cijela priča krenula je s nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem koji je jednom prilikom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspio da izjavi kako nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može mjeriti sa italijanskom. Posljedica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pizza, ostavivši iza sebe upravo Italiju, a pobjednička pizza zvala se – Berlusconi.

Kraljevi recikliranja

Finci su davnih dana shvatili da je recikliranje potreba, pa se tako čak više od 90 posto otpada – reciklira. Devet od 10 plastičnih flaša moguće je reciklirati, a postotak kod staklenih, još je i veći.

Povjerenje u policiju

Građani u Finskoj itekako vjeruju policiji. Povjerenje je iznad 90 posto, a i povjerenje u ostale institucije takođe je na visokom nivou. Tako da, kod Finaca ne postoji problem nepovjerenja u institucije…

Neobični sportovi

Teško je ovo uopšte i nazvati sportovima, ali nije ih lako staviti ni u neku drugu kategoriju. Bacanje mobilnih u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje “vazdušne” gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

Pravo na internet

Tačno prije 10 godina, Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pravo na internet proglasila osnovnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružaocima usluga da brzina mora biti najviša moguće, te da internet mora biti dostupan svima.

Ludi za kafom

Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svijetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika. Recimo da im, uprkos uvriježenim mišljenju, mi nismo ni blizu.

Besplatno obrazovanje

Od malih nogu djeca se usmjeravaju na učenje jezika, tako da u Finskoj velika većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje u školama, kao i na univerzitetima, je besplatno, a finski obrazovni sistem je jedan od najboljih na svijetu.

Selo Djeda Mraz

Da, da, malo selo u Laponiji imena Joulupuki, može se posjetiti tokom cijele godine. Finski Djeda Mraz čak ima i pasoš, iz koje saznajemo kako je oženjen i rođen “nekad davno”. Eto, ovdje očigledno vjeruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka, piše Dnevnik.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad