Žena svirala violinu za vrijeme operacije tumora na mozgu (VIDEO)

Lifestyle 19. feb. 202016:19 > 19:30
Podijeli:
Izvor: KING'S COLLEGE HOSPITAL / AFP

Kirurzi u bolnici King’s College Hospital u Londonu operirali su 53-godišnjoj glazbenici tumor na mozgu, a ona je za vrijeme zahvata svirala violinu.

Liječnici su mapirali mozak violinistice Dagmar Turner (53) prije nego što su započeli s operacijom uklanjanja tumora na mozgu, kako bi identificirali područja koja su aktivna dok svira i ona odgovorna za govor i pokrete, pišeTime.

Potom su je usred operacije probudili. Glazbenica je tad zasvirala violinu kako kirurzi ne bi oštetili ključna područja mozga koja kontroliraju delikatne pokrete ruke prilikom sviranja, objavila je bolnica.

“Znali smo kako joj je violina važna pa je bilo ključno sačuvati funkciju tih dijelova mozga koji joj omogućuju sviranje. Uspjeli smo ukloniti 90% tumora, uključujući područja za koja smo sumnjali da postoji agresivna aktivnost. Lijeva ruka je ostala u potpunosti funkcionalna”, rekao je prof. Keyoumars Ashkan, njezin neurokirurg.

Turner je članica simfonijskog orkestra, a bolnicu je napustila tri dana nakon opercije i nada se da će se uskoro vratiti “na posao”. Nahvalila je tim liječnika koji je izveo ovu tešku operaciju.

“Pomisao da bih mogla izgubiti sposobnost sviranja mi je bila gotovo nepodnošljiva, no kako je i sam glazbenik, prof. Ashkan je u potpunosti shvatio moju brigu. S timom je do detalja isplanirao operaciju i sve je ispalo kako treba”, rekla je Turner.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad