Sedam znakova da vašem tijelu nedostaje vitamina A

Lifestyle 20. feb. 202008:36 > 08:43
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Ljudsko tijelo ima potrebu za skoro svim vitaminima da bi moglo uspješno da obavlja svoju funkciju. Kada su u pitanju vid, reproduktivni organi ili koža, tu je uloga vitamina A presudna.

Ovaj vitamin je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i djece u ranoj fazi rasta i razvoja.

Postoje fizički pokazatelji koji mogu da ukažu na nedostatak vitamina A u organizmu.

Suha koža

Vitamin A je jedan od glavnih elemenata koji je tijelu potreban da bi regenerisalo kožu i održalo je hidriranom. Veoma čest simptom nedostatka vitamina A je pojava ekcema koja nastaje kada koža postane toliko suha da poprimi crvenkastu boju, kao usljed neke povrede. Uz ekcem često se javlja i nepodnošljiv svrab.

Noćno sljepilo

Ovaj znak je jedan od najčešćih, poznat i kao niktalopija. U pitanju je problem sa očima koji otežava gledanje u mraku. U slabo osvijetljenom okruženju oštrina vida je oslabljena i postaje nemoguće obrađivati tamnije slike.

Akne

Kao što je već spomenuto, vitamin A jedan je od glavnih regeneratora kože. U nedostatku ovog vitamina, lice može postati masno, što dovodi do stvaranja bubuljica. Ovo je razlog zbog kog se vitamin A koristi za liječenje problema povezanog sa aknama.

Problemi sa začećem

Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti jedan od uzroka. Reproduktivni sistemi muškaraca i žena najbolje funkcionišu ako se uzima vitamin A.

Konzumiranje hrane bogate vitaminom A može pozitivno da utiče na plodnost. Trudnice bi trebalo da uključe vitamin A u redovnu ishranu jer se pobačaj često dovodi u vezu sa nedostatkom ovog vitamina.

Teško zarastanje rana

Tijelo obično zacjeljuje rane u kratkom periodu zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein se nalazi u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv mogu da ostanu zdravi.

Vitamin A podstiče stvaranje ovog proteina. Dakle, ako primijetite da se vaša koža “muči” pri zarastanju rana, trebalo bi provjeriti unos vitamina A.

Spor rast

Ovo je jedan od znakova na koje biste trebali da obratite najviše pažnje, posebno kod beba i djece. Važno je konzumirati vitamin A u trećem mjesecu trudnoće i davati ga djetetu tokom prvih godina života.

Vitamin A odgovoran je za razvoj dječijeg vida i imunološkog sistema, kao i za rast tijela djeteta i fizičkih promjena kod majke.

Suhe oči

Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako ova pojava potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnjače i na kraju gubitka vida.

Hrana u kojoj se nalazi vitamin A

Jaje

Jedno kuhano jaje sadrži osam posto preporučene dnevne doze vitamina A.

Losos

U 100 grama nalazi se 149 posto vitamina A potrebnog za jedan dan.

Špinat

U jednoj kuhanoj porciji nalazi se 105 posto neophodnog dnevnog unosa vitamina A.

Slatki krompir

Ovo povrće je jedan od najboljih izvora vitamina A jer se u jednoj porciji nalazi 122 posto dnevne potrebe za vitaminom A.

Šargarepa

Jedna čaša soka sadrži čak 148 posto dnevnih potreba vitamina A.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad