Nakon dva mjeseca borbe protiv korona virusa ljudi se vratili na ulice

Lifestyle 27. mar 202010:26 > 10:29
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Novi tip korona virusa u kineskom gradu Wuhanu izbio je u decembru 2019. Ovaj virus, iako i danas ostavlja neodgovorena mnoga pitanja, od kojih je najvažnije kako ga efikasno zaustaviti, proširio se na cijeli svijet.

Kina, koja se našla na prvoj liniji, morala je brzo djelovati. Poduzet je niz mjera, od karantina gradova, ukidanja međugradskih i međunarodnih linija, formiranja privremenih bolnica do niza kliničkih testiranja u potrazi za vakcinom.

Danas, nakon skoro dva mjeseca, građani u Guangzhouu, počeli su se vraćati normalnom životu, onoliko koliko je to moguće.

Mjere, poput nošenja zaštitne maske, i dalje su na snazi, ali građani ipak izlaze na ulice i pokušavaju se barem djelomično vratiti rutini. 

Mnogi od njih ukidanje određenih mjera iskoristili su za odlazak na posao, a dio za bavljenje sportom.

Podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins pokazuju kako je u svijetu novim tipom korona virusa zaraženo više od 537.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je najmanje 24.110. Oporavilo se 123.268 osoba.

U Kini je potvrđeno 81.828 zaraženih (ispred nje je samo SAD s 85.991 zaraženim), a potvrđena su 3.174 u provinciji Hubei, u kojoj se nalazi Wuhan. U Hubeiju oporavilo se 61.731 osoba.

Najviše smrtnih slučajeva potvrđeno je u Italiji (8.215).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad