Psi u Kini postaju kućni ljubimci zbog pandemije

Lifestyle 09. apr 202015:40 > 15:45
Podijeli:
Izvor: STR / AFP

Kina priprema nove smjernice koje predviđaju svrstavanje pasa u kućne ljubimce a ne više domaće životinje za uzgoj, objavilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede, kao jedan od odgovora na pandemiju koronavirusa.

Premda je pseće meso delikatesa u mnogim kineskim regijama, ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu da se pse više neće smatrati stokom.

Domaće životinje uzgajaju se radi hrane, mlijeka, krzna, izrade vlakana i lijekova ili za sportske potrebe te za vojsku.

„Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije te zahvaljujući brizi javnosti i ljubavi za životinje, psi su se ‘specijalizirali’ i postali čovjekovi drugovi, a s obzirom na to da se u svijetu ne smatraju domaćim životinjama, neće biti regulirani kao domaće životinje u Kini”, navodi se u nacrtu.

Vjeruje se da je novi koronavirus potekao od jedne vrste šišmiša, a na ljude je mogao prijeći preko neke druge vrste koju se prodavalo na tržnicama u kineskom gradu Wuhanu, gdje je patogen prvi put identificiran.

Kina je nakon toga zabranila uzgoj, trgovinu i konzumaciju divljih životinja i povukla sve izdane dozvole. Obećala je i da će revidirati zakone kako bi zabrana bila trajna.

Nacrt smjernica objavljen u srijedu, koji je otvoren za javnu raspravu, navodi 18 tradicionalnih vrsta domaćih životinja, uključujući goveda, svinje, perad i deve.

Dodaje također 13 „posebnih” vrsta koje će biti izuzete iz ograničenja za trgovinu divljim životinjama, uključujući sobove, alpake, fazane, nojeve i lisice.

Konzumacija psećeg mesa postala je jako popularna u Kini, a južni grad Shenzhen prvi ju je zabranio prošli mjesec.

Humane Society International, organizacija za zaštitu prava životinja, procjenjuje da se u Kini radi mesa ubije gotovo 10 milijuna pasa na godinu, uključujući ukradene kućne ljubimce.

Grad Yulin u regiji Guangxi u lipnju organizira tradicionalni godišnji festival psećeg mesa.

„Ovaj prijedlog mogao bi biti naznaka prekretnice kad je riječ o zaštiti životinja u Kini”, rekla je glasnogovornica organizacije Wendy Higgins.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad