Dva najveća proizvođača sarađuju u izradi vakcine protiv koronavirusa

Lifestyle 16. apr. 202014:03 > 14:10
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

GSK i Sanofi, dva najveća svjetska proizvođača vakcina, potpisali su pismo o namjerama o saradnji na razvoju adjuvantne vakcine za COVID-19, koristeći inovativne tehnologije obje kompanije kako bi se pomoglo u rješavanju vladajuće pandemije, saopšteno je iz ovih kompanija.

Sanofi će doprinijeti svojim S-protein COVID-19 antigenom koji se bazira na tehnologiji rekombinantne DNK.

Tom tehnologijom proizvedeno je odgovarajuće genetsko podudaranje sa proteinima koji se nalaze na površini virusa. DNK sekvenca koja kodira ovaj antigen kombinovana je u DNK platformu ekspresije bakulovirusa, što je osnova Sanofijevog licenciranog rekombinantnog proizvoda protiv gripa u SAD-u.

GSK će doprinijeti razvoju vakcine svojom već dokazanom pandemijskom adjuvantnom tehnologijom. Primjena adjuvansa je od posebne važnosti u pandemijskoj situaciji jer može smanjiti količinu antigena potrebnu po dozi, čime se omogućuje proizvodnja znatno većeg broja doza vakcina i dostupnost vakcine većem broju ljudi, navodi se u saopštenju dvije kompanije. Izvršni direktor Sanofija Paul Hudson je rekao da “dok se svijet suočava sa globalnom zdravstvenom krizom do sad neviđenih razmjera, jasno je da ni jedna kompanija ne može odgovoriti samostalno na sve izazove”.

“Zbog toga Sanofi nastavlja da dopunjuje svoju stručnost i resurse u saradnji sa kolegama iz GSK, u cilju stvaranja i snabdijevanja dovoljne količine vakcina koje će pomoći u zaustavljanju ovog virusa”, istakao je on.

Saradnja sa Sanofijem, po riječima izvršnog direktora GSK-a Eme Valmsli, pomoći će da se razvoj vakcina ubrza, te na taj način zaštiti što veći broj ljudi od COVID-19. Kompanije planiraju da započnu prvu fazu kliničkih ispitivanja u drugoj polovini 2020. godine, te ukoliko navedena ispitivanja budu uspješna i podložna regulatornim razmatranjima, kompletiraće sve faze ispitivanja vakcine i učiniti je dostupnom do druge polovine 2021. godine.

Prema Sanofijevim ranijim najavama, razvoj rekombinantne COVID-19 vakcine podržan je kroz finansiranje i saradnju sa Biomedicinskim tijelom za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) u SAD-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad