Naučnici snimili prve obiteljske fotografije ugrožene podvrste gorila

Lifestyle 09. jul 202011:43 > 11:46
Izvor: Reuters

Naučnici su snimili prve fotografije ugrožene skupine gorila s nekoliko mladunčadi u Nigeriji, priopćila je organizacija za zaštitu divljih životinja.

Prekoriječne gorile (Gorilla gorilla diehli) snimile su postavljene kamere u planinama Mbe na jugu zemlje, navodi Društvo za zaštitu divljih životinja (WCS) u novom izvješću objavljenom u srijedu.

Samo tristotinjak pripadnika te podvrste gorila ostalo je u divljini i može ih se naći u izoliranoj regiji uzduž granice s Kamerunom.

Na prijašnjim snimkama iz 2012. i 2013. godine vidi se samo nekolicina gorila.

“Na ovim zadnjim snimkama prvi put se vidi više beba gorila u istoj skupini”, rekao je za agenciju dpa direktor WCS-a za Nigeriju Andrew Dunn. “Ohrabruje to da ima više beba u skupini, to znači da se uspješno razmnožavaju.”

Dunn je dodao da je ovo prvi put u 17 godina njegova proučavanja te izuzetno sramežljive podvrste gorila da vidi pokazatelje porasta njihovog broja.

Prekoriječne gorile žive u najnepristupačnijim dijelovima planina Mbe i nekoć se vjerovalo da su istrebljene. Krajem ‘80-ih godina “ponovno su otkrivene”. 

Reuters

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad