Pola stoljeća nakon pada aviona u Alpama, pronalaze novine, tijela i dragulje

Lifestyle 13. jul. 202015:53 > 15:55
Podijeli:
Izvor: Bernard BARRON / AFP

Timothee Mottin šetao je glečerom na 1300 metara visine u francuskim Alpama nedaleko od Chamonixa kad je ugledao novine na čijoj naslovnici je stajalo da je Indira Gandhi postala premijerka Indije.

Novine su bile The Hindu, od 24. siječnja 1966. i Mottinu je odmah bilo jasno da je riječ o još jednom od ostataka avionske nesreće od prije 54 i pol godina.

AFP prenosi članak s France info o tragovima onog kobnog dana kad se Boeing 707 avioprijevoznika Air India zabio u planinu i kada je u blizini mjesta gdje je Mottin na naslovnici vidio 54 godine star šlager broja, na mjestu poginulo 177 ljudi.

Izvor : PHILIPPE DESMAZES / AFP

“Novine su u dobrom stanju”, kazao je 33-godišnji Mottin.

Njemu ovo nije prvi put da pronalazi predmete na Glacier des Bossons, koji su najvjerojatnije bili u avionu koji se survao na Alpe.

“Nije to neki poseban podvig”, rekao je Mottin, “Svaki put kad s prijateljima odlazimo u šetnju po glečeru, pronađemo tragove pada aviona.

Vremenom steknete iskustvo i točno znate gdje ih možete pronaći.”

Posebno mu je, rekao je, dirljva fotografija jednog indijskog para, što ju je svojedobno pronašao.

“Ono što pronađem, radije pokazuje, nego da ih držim pohranjene”, objasnio je svoje motive.

Prije tri godine glečer je, zbog otapanja, iz leda oslobodio i ljudske ostatke. Nije dokazano da je riječ baš o putnicima aviona Air Indije ili pak jednog drugog aviona indijskog avioprijevoznika koji se u Mont Blanc zabio još u 1950-ima.

2013. godine jedan od ljubitelja prirode na skijama otkrio je u blizini škrinju s draguljima, procijenjenima na 246.000 eura. Za smaragde i safire iz škrinje smatra se da su pripadali baš nekom od putnika s tragičnog leta iz 1966. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad