Stručnjaci otkrivaju: Ove namirnice ne biste trebali držati u frižideru

Lifestyle 03. avg. 202007:58 > 08:01
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Iako većina ljudi misli da držanje ovih namirnica u frižideru produžuje vijek trajanja, stručnjaci to osporavaju.

Stručnjaci australijske potrošačke tvrtke CHOICE otkrili su osam namirnica koje se ne bi trebale čuvati u frižideru.

– Stavljanje pojedinih namirnica u frižider može nanijeti više štete nego koristi, potičući kvarenje i mijenjanje okusa – otkrivaju. Ali, dodaju da njihova praivila ne uzimaju u obzir vremenske obrasce u okolinama, pa se neka hrana može čuvati u frižideru da im se produži život ako je jako vruća klima, prenosi Daily Mail.

Paradajz

Istraživanje je pokazalo da hlađenje paradajza ispod 12 Celzijevih stupnjeva može izmijeniti njihov ukus. – Paradajz gubi okus kada je stavljen u frižider – rekla je ekonomistica CHOICE-a Fiona Mair. Da bi paradajz duže stajao, važno ih je držati izvan frižidera i dalje od hrane koja proizvodi etilen, poput banana, naranči i jabuka. Jamie Oliver također je na svojoj web stranici napisao da paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi, inače se mogu promijeniti u teksturi, izgubiti okus i postati malo ‘brašnasti’.

Zrna kafe i mljevena kafa

Stručnjaci iz CHOICE-a rekli su da mljevena i cjelovita zrna kafe nikada ne smiju biti u frižideru, jer ova vrsta hrane apsorbira vlagu, mirise i okuse iz zraka koji je okružuje. – Umjesto toga, držite ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom prostoru, kao što je vaša ostava, daleko od sunčeve svjetlosti, topline i pare – savjetovali su.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće, poput luka i češnjaka, najbolje je čuvati na tamnom i suhom mjestu jer frižider može dovesti do bržeg truljenja povrća. Fiona je rekla da se apsorpcija vlage može dogoditi u frižideru što uzrokuje da hrana fermentira i smanjuje okus i kvalitetu. No postoje neke iznimke od ovog pravila, kada je korjenasto povrće izrezano, najbolje ih je čuvati u posudi u frižideru.

Kruh

Kruh je još jedna namirnica koja se nikada ne bi trebala hladiti jer će brže postati ustajao. Umjesto toga, CHOICE je rekao da kruh držite u smeđoj papirnatoj vrećici, kutiji za kruh ili nepropusnoj limenci i izbjegavate plastične vrećice, jer to potiče kruh da razvije plijesan. Za one koji žive u vlažnoj ili vrućoj klimi, CHOICE predlaže da zamrzavate kruh kako biste mu produžili životni vijek i vadili samo ono što vam treba.

Med i maslac od kikirikija

Med je jedinstven proizvod i jedna je od namirnica koja se nikada ne pokvari zbog specifične hemikalije koja sprečava rast bakterija u njemu. Slično kao i med, maslac od kikirikija stvrdnut će se ako ga držite u frižideru što otežava namaz. CHOICE kaže da ove proizvode treba držati u ostavi kako bi ostali mekani i lako se mažu.

Topli ostaci

CHOICE je također rekao da je važno da vruću hranu ili ostatke ne stavite u frižider odmah nakon kuhanja, jer to može utjecati na drugu hranu. Osigurajte da se ostatak hrane ohladi ili prestane pariti prije stavljanja u frižider, prenosi Večernji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad