Kako živi Muja, najstariji aligator i simbol Zoološkog vrta u Beogradu

Lifestyle 12. avg 202011:56 > 12:08
Podijeli:
Izvor: N1

Zoološki vrt u Beogradu može da se ovih dana pohvali i činjenicom da u njemu živi Muja, trenutno najstariji američki aligator na svijetu. Biolog Kristijan Ovari kaže za N1 da se može reći da je Muja "metuzalem" zoo vrtova.

Muja je u Beo zoo vrt stigao 9. avgusta 1937. godine iz Njemačke.

“Uvek je postojala dobra saradnja između zooloških vrtova i razmena životinja je vrlo bitan proces, zbog održanja raznolikosti vrste. Krokodili i slični gmazovi su 30-tih godina prošlog veka bili kapitalni delovi zbirki. Međutim, postojala je loša navika posetilaca da bacaju novčiće u bazen, ne bi li ih pokrenuli. To ne treba raditi. Aligatori jedu kamenčiće koji im pomažu varenju i kada progutaju novčić krene im želudačna kiselina, koja pravi problem i životinji i veterinarima”, objasnio je Ovari.

Beogradsko “Vreme” je 10. avgusta 1937. godine objavilo da je Muja prethodnog dana u Zoo vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili djeluje znatno starije, a po procjenama kompetentnih ljudi misli se da je tada već imao desetak godina.

Muja je u Beogradu preživio oba razaranja, 1941. i 1944. godine, prvo prilikom nacističkog, a potom zbog savezničkog bombardovanja i tada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživio.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju, ali je on i danas živahan, naročito kada osjeti hranu.

“Te godine je Mujinu nogu, zbog staračkih procesa zahvatila gangrena, i u cilju spasavanja njegovog života morala je da mu se odstrani prednja noga”, kaže sagovornik N1.

Muja je svojevremeno imao i ženku, ali je ona uginula.

“Mislimo da Muja nema potomstvo, ali nije isključeno da, s obzirom da tih 30-tih godina se nije baš vodila uredna evidencija u nemačkoj, da Muja ima rođake po drugim evropskim zoo vrtovim. To bi moglo da se ispita, ali se o tome za sada ne razmišlja”, kaže Ovari.

Za Muju kažu da ima 90 godina, a koliko će još živeti, Ovari kaže da se to ne zna.

“Teško je proceniti koliko može da živi, ali će biti s nama još jedan vremenski period, držimo fige da to bude barem još 10-tak godina. Svaki njegov dan za nas je veliki poklon, s obzirom da je i zvanično najstariji aligator”, rekao je biolog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad