Nova studija tvrdi: Smartphone bi vam mogao reći jeste li pijani

Lifestyle 19. avg 202008:51 > 20. avg 2020 11:36
Podijeli:
Izvor: Pexels / ilustracija

Rezultati preliminarnog istraživanja pokazuju kako je moguće koristiti pametne telefone za otkrivanje promjena u načinu kretanja uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola.

Liječnik Brian Suffoletto proučavao je 22 odrasle osobe stare između 21 i 43 godine, dajući im dovoljno pića s votkom kako bi u dahu imali 0,2 posto alkohola.

Dobrovoljci su imali sat vremena kako bi popili piće do kraja, nakon čega je njihov dah redovno provjeravan svaki sat tijekom narednih sedam sati, a morali su i hodati deset koraka ravno, okrenuti se i ponovno odraditi deset koraka bez lelujanja.

VEZANE VIJESTI

Svaki od njih nosio je pametni telefon pričvršćen elastičnom vrpcom za donji dio leđa, putem kojeg su tijekom hodanja prikupljani podaci o brzini i pokretima lijevo-desno, gore-dolje i naprijed-nazad.

U približno 90 posto slučajeva Suffoletto i njegov tim uspjeli su otkriti promjene u kretanju nakon što bi ispitanik unio u organizam više alkohola no što je zakonski dozvoljeno za vožnju.

Drugim riječima, smartphone s odgovarajućom aplikacijom mogao bi otkriti jesmo li popili časicu previše za sigurnu vožnju i upozoriti nas na to.

Suffoletto inače radi kao liječnik u hitnoj pomoći. Tijekom studija izgubio je bliskog prijatelja u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovala osoba pod utjecajem alkohola, a i na poslu se nagledao gadnih posljedica vožnje u pijanom stanju.

Stoga je posvetio zadnjih deset godina testiranju digitalnih tehnologija koje bi mogle pomoći u prevenciji ozljeda i smrtnih slučajeva vezanih uz pretjerano konzumiranje alkohola.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, tek su na razini potvrde koncepta. No, mogu poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja.

Idući korak bit će testovi tijekom kojih će dragovoljci nositi smartfone u džepovima i rukama, piše CNN, a prenosi Tportal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad