Ruši se slavni most sa "kojeg žene bacaju burme"

Lifestyle 07. jun. 201511:36 > 11:47
Podijeli:
Izvor: Facebook/ Michelle Dumont

Američki grad Reno u Nevadi, oprašta se sa svojim 110 godina starim mostom koji je postao popularan tako što su tek razvedene žene s njega bacale svoje burme, a s njom i svoju tužnu prošlost.

“Most burmi”, poznat i kao “Most uzdaha”, godinama je bio simbol Rena kao “prijestonice razvoda” sve do 1960-ih kada su i druge američke države donijele zakone koji su olakšavali proces razvoda.  

pročitajte još

Legenda o “raspuštenicama” koje pravo iz sudnice trče na most iznad rijeke Truckee datira iz 1920-ih godina. Održala se fotografijama, razglednicama, a naročito holivudskim filmovima, od kojih je najpoznatiji “Neprilagođeni” iz 1961. s Marilyn Monroe i Clark Gableom u glavnim ulogama.  

Istoričari i ljubitelji starog betonskog mosta s dva luka, gvozdenom ogradom i kitnjastim kandelabrima, čiji je zvaničan naziv Virginia Street Bridge, nisu uspjeli da spriječe njegovo rušenje uprkos brojnim akcijama i senzibilizaciji javnosti.  

Gradske vlasti su shvatile da ne mogu da nađu 40 miliona dolara za njegovu popravku. Preliminarni radovi na njegovom rušenju započeti su prošle nedjelje, a most je zatvoren još od 2. juna.  

Kako prenosi AP, “most burmi”, koji je podignut 1905. na mjestu stare drvene ćuprije, bit će zamijenjen novim koji će biti projektovan za kontrolu poplava, s obzirom da se Reno suočava s jednom većom poplavom skoro svakih deset godina unazad pola vijeka.  

Posljednja takva bujica zabilježena je 1997. kada je samo u gradu i okolini prouzrokovana šteta od 700 miliona dolara, prenosi Tanjug.