Snimljen i drugi veliki kit u Jadranu (VIDEO)

Lifestyle 08. sep 202015:57 > 16:21
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U uspješnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu u kolovozu 2020. istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet fotografirali su odraslu jedinku ispred Starigrada-Paklenice. Sad su, pak, uspjeli dronom snimiti i kratko proučiti veličanstvenu životinju, a utvrdili su i da se radi o drugoj jedinci.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dijela Velebitskog kanala nastavile i u rujnu, istraživači su ponovo izašli na teren, piše Institut Plavi svijet.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. rujna, na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata u samom ždrilu kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja.

Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom kolovoza već se radi o drugom kitu!

Fotografije su potvrdile dojave građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita. Tijekom jutra 6. rujna istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

U videu pogledajte veličanstvenu životinju:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad