Umjetnost kao oruđe borbe protiv pandemije COVID-19

Lifestyle 11. sep 202011:08 > 11:13
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Vlasti u Ruandi dronovima nadziru i policijskim megafonima ljude upozoravaju na obavezno poštivanje mjere prevencije širenja koronavirusa, a na jačanju svijesti o važnosti tih epidemioloških protokola angažirani su i umjetnici koji slikaju tematske murale u glavnom gradu te afričke zemlje Kigaliju.

Grupa od 14 umjetnika provodi projekt slikanja murala kojim građanima Kigalija ukazuju na neophodnost prilagođavanja života uvjetima pandemije COVID-19.

Vlasti širom svijeta tragaju za najboljim odgovorom na pitanje kako natjerati ljude na nose zaštitne maske, poštuju socijalnu distancu i intenzivnije vode računa o higijeni, a idejni tvorac projekta u Kigaliju Judith Kaine za AA je kazala da i umjetnici mogu iskoristiti svoj angažman za slanje poruka o važnosti zdravlja ljudi.

“Učesnici projekta uvjereni su da ovako doprinose borbi protiv širenja koronavirusa u Ruandi i prepoznali su da je i umjetnost snažan alat komuniciranja. Nadamo se da će naše poruke doprijeti do ljudi“, kazala je Kaine.

Među istaknutijim muralima u Kigaliju je onaj na kojem su umjetnici Innocent Kagabo i Bonfils Ngabonziza na 15-metarskom zidu u centru grada.

“Takvi nas murali podsjećaju da se trebamo čuvati. Murali su djelotvorniji što su boje na njima jače“, kazao je jedan od stanovnika Kigalija John Mugabo. 

Umjetnik Jim Rolland za motiv murala izabrao je kulturu koja je čest izgovor ljudi da ne mogu nositi maske.

“Želim ljudima kazati da trebaju nositi maske i pokazati im da briga o vlastitoj i javnoj sigurnosti nije ništa loše i da nije oprečno bilo kojoj kulturi“, kazao je Rolland.

Policija u Ruandi je krajem augusta za dva dana privela više od 15.000 osoba koje su kršile obavezne mjere nošenja maski i poštivanja socijalne distance.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus nedavno je pohvalio vlasti Ruande za pokazanu odlučnost u borbi protiv širenja koronavirusa.

U Ruandi je od početka pandemije koronavirusom zaraženo 4.468 ljudi, a od posljedica zaraze umrla je 21 oboljela osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad