Kako odgojiti psa? Ovih 5 stvari nikako nemojte raditi svom ljubimcu

Lifestyle 19. sep. 202012:56 > 16:25
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Briga o psu nije uvijek tako laka - a čak i vlasnici s najboljom namjerom mogu napraviti pogrešku ili dvije u odgoju ili životu psa. Svi odgovorni vlasnici pokušavaju saznati što više dobrih i kvalitetnih informacija i savjeta oko odgoja pasa.

Nekada do tih informacija nije lako stići stoga smo odlučili napraviti listu 5 stvari koje obavezno morate izbjegavati raditi svom psu.

1. Fleksibilne vodilice (fleksice)

Ove vodilice mogu izazvati opekline trenjem u slučaju da vam se omotaju oko ruke. Također ih je teško povući u slučaju opasnosti, a vaš pas se može ozlijediti ili čak ozlijediti nekoga drugog.

Mnoge se fleksibilne vodilice razvuku i preko 3 metra te su često tanje od tradicionalne vodilice – a hvatanje fleksice u pokušaju da spriječite psa da potrči može dovesti do ozbiljnog ranjavanja, a u najgorim slučajevima može čak doći i do amputacija.

2. Pristup kupaonici

Vjerojatno o ovome niste ni razmišljali, no vaši psi nikako ne bi smjeli imati samostalan pristup kupaonici. Ukoliko imaju, osigurajte kupaonicu i obratite pažnju na neke stvari.

Osim prljave vode, u mnogim kupaonicama se drže kemikalije za čišćenje i predmeti za osobnu njegu koji mogu biti otrovni za pse. Ako imate znatiželjnog psa poput shar pei-a, možda je najbolje držati vrata kupaonice zatvorenima.

3. Led u zdjelici s vodom

Kad temperatura poraste, mnogi vlasnici pasa napune zdjele vode svojih ljubimaca kockicama leda ili im daju kocku leda za igru.

Led je česti krivac za slomljene zube kod pasa, posebno veće zube prema stražnjem dijelu usne šupljine. Ti slomljeni zubi su bolni i lako se mogu inficirati, što zahtijeva uklanjanje korijena ili cijelog zuba. Ako imate psa sa dvostrukom debelom dlakom kao što je slučaj kod tibetanskih mastifa, bolje im je dati smrznuto povrće poput mrkve ili batata.

4. Hrana sa stola

Ovo je jedna od poznatijih stvari, no vlasnici je se često ne drže jer im je teško odoljeti slatkim pogledima njihovih ljubimaca. Ne biste smjeli dopustiti da vaš pas jede ostatke hrane sa stola.

Hranjenje psa ostacima obroka, posebno masnom hranom, poput slanine, lako može dovesti do ozbiljnog i bolnog napada pankreatitisa ili drugih probavnih tegoba za vašeg psa. Također, to je neprihvatljiva hrana za pse koja može pridonijeti brzom povećanju tjelesne mase.

5. Alkohol

Iako možda ne trebate nužno paničariti ako vaš ljubimac poliže prolivenu kap vina s poda, važno je znati da psi mogu pretrpjeti ozbiljne nuspojave od konzumacije alkohola.

Kućnim ljubimcima nikada ne bi smjeli davati alkohol jer djeluje na njihov živčani sustav. Taj utjecaj na živčani sustav psa može uzrokovati simptome poput hipotermije, proljeva i povraćanja, piše World Dog Finder

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad