U Krakovu će vas izbaciti iz autobusa ako pričate glasno

Lifestyle 23. okt. 201412:49 > 12:54
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Poljake ili turiste koji imaju običaj da glasno razgovaraju u gradskom javnom prevozu u nekim poljskim gradovima od jeseni čeka neprijatno iznenađenje - vozač će ih izbaciti iz autobusa ili tramvaja.

Veliku kampanju protiv glasnog, često vulgarnog dosađivanja ostalim putnicima koji nehotice saznaju za lične probleme ili šta će dotični jesti za ručak, od početka novembra sprema turistički biser na jugu Poljske, Krakov.

Kampanja počinje video klipom na ekranima autobusa i tramvaja u kojima na glasno telefoniranje jednog putnika ostali u horu gromko odgovaraju: “Ne želim da čujem šta će biti za ručak”.

“Telefonski razgovori u javnom prevozu često su puni vulgarnosti. To već postaje nepodnošljivo. Računamo da će ih kampanja natjerati da se zamisle. A one koji budu dosađivali najviše vozači će izbacivati iz prevoza”, kazao je glasnogovornik gradskog prevoza u Krakovu Marek Gancazzik. 

Prije Krakova u borbu protiv glasnih razgovora mobilnim telefonom u prevozu upustio se već Bjalistok na sjeveroistoku Poljske gdje je u gradskim autobusima telefoniranje potpuno zabranjeno, kao i upotreba bilo kakve audio i video opreme.

O sličcnom potezu, potpunoj zabrani razmišlja i poljska prijestolnica Varšava a za pravo joj daju ankete po kojima čak 67 posto Poljaka pozdravlja izbacivanje putnika iz autobusa za glasno telefoniranje kao dobru ideju.  

Manija telefoniranja u prevozu nije dosadila trećini anketiranih.