Homoseksualizmom protiv najezde moljaca

Lifestyle 17. jun 201517:18 > 17:18
Podijeli:
Izvor: EPA

Prirodnjački muzej u Londonu trenutno testira krajnje neobičan sistem u borbi protiv moljaca - oprašivanje mužjaka ovog nezgodnog leptira feromonima ženke kako bi ih zbunili i natjerali na homoseksualne aktivnosti, te tako spriječili njihovo dalje razmnožavanje.

Britanska kompanija poljoprivrednih tehnologija Exosect impregnira feromonima tablete od voska od kojih se zaljubljeni mužjaci trljaju tako da se prašak nalijepi za njih pa zatim i sami počnu da privlače druge mužjake.

“Feromonski prah otupljuje njihova čula i oni više nisu u stanju da razlikuju ženku od mužjaka”, kazala je za AFP predstavnica Exosect-a Georgina Donavan.

“Kada ‘netretirani’ mužjak stupi u kontakt sa ‘tretiranim’ mužjakom, počinje da se ponaša kao tokom parenja, da maše krilima, na primjer”, navela je ona.

U kompaniji ističu da je ova “gej prevara” vrlo efikasan i ekološki neagresivan način borbe protiv moljaca, daleko bolji od upotrebe pesticida.

Londonski Prirodnjački muzej, koji zajedno sa britanskim parlamentom, palatom Hampton Court i Kraljevskom operom isprobava ovaj sistem, saopštio je da se populacija moljaca za kratko vrijeme prepolovila.

Sistem Exosecta “razbija” ciklus parenja, smanjujući broj larvi koje se hrane prirodnim vlaknima. Problem s moljacima je postao drastičniji sa poboljšanjem grijanja i izolacije kuća koji stvaraju idealne uslove za razmnožavanje ovih insekata.