Tradicionalno kremiranje Hindusa u Baliju

Lifestyle 23. okt. 201417:33 > 17:35
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Hindusi koji žive na indonezijskom otoku Bali prema svojim vjerovanjima kremiraju tijela umrlih, a sahrana jednog od članova kraljevske porodice je privukla veliku pažnju, kako lokalnog stanovništva, tako i brojnih turista Balija.

 Član kraljevske porodice na Baliju Oka Kaleran nedavno je sahranjen uz tradicionalni i vjerski obred lokalne zajednice Hindusa i njegovo tijelo je tom prilikom spaljeno na posebno izgrađenoj platformi teškoj nekoliko tona i visokoj 25 metara.

Na platformu su postavljene velike figure aždaje i crnog bika. Nakon specifične molitve, tijelo preminulog je stavljeno u figuru bika, a potom i zapaljeno.

Članovi porodice su potom pokupili pepeo i spremili ga u posebnu urnu.

Nesvakidašnjem činu sahrane-kremiranja prisustvovali su članovi kraljevske porodice, brojni mještani i turisti.

Bliži srodnik pokojnika Mandera Erawan je izjavio da je ponosan na činjenicu da je kraljevska porodica organizovala veličanstveni čin sahranjivanja jednog svog člana i da su se svi molili za brisanje grijeha koje je počinio tokom života.

Bali je jedan od najatraktivinijih turističkih lokaliteta Indonezije na kojem se, u momentu pomenute sahrane, našla i Claire iz Irske, koja je kazala da je iznenađena različitosti tamošnje kulture i tradicije od one u zemljama Zapada.

“Ovakvo nešto prvi put vidim. Zaista je interesantno iskustvo”, kazala je Claire.