Mladi čitaju više od starijih

Lifestyle 23. okt. 201417:23 > 17:23
Podijeli:
Izvor: Morguefile.com

Oni su naraštaj koji je stasao uz digitalnu tehnologiju, ali uprkos mnoštvu gadgeta koji im stoje na raspolaganju, mladi se nisu odrekli knjige, a ispostavilo se da čitaju više nego starije generacije.

Istraživanje koje je u Americi rađeno među generacijom Y, mladima koji su postali punoljetni na prelazu novog milenijuma, otkrilo je da je 88 posto njih pročitalo barem jednu knjigu u protekloj godini, dok taj procenat među starijima od 30 godina iznosi 79 posto.

Anketa koju je proveo renomirani istraživački centar Pew, pokazala je, takođe, da najmanje čitaju stariji od 65 godina.

Najmlađi Amerikanci su tokom godine pročitali u prosjeku 10 naslova. Njih 43 posto je reklo da čita svakodnevno, što je izjavilo i 40 posto starijih od 30 godina.

“Predstava o mladima kao strastvenim čitačima uvijek nekako iznenadi”, kaže Samantha Shannon, 22-godišnja autorica fantastičnog romana The Bone Season.

“Naravno da smo odrasli u svijetu u kojem nas bombarduju tehnološkim igračkama. Istina je da konzumiramo naraciju na različite načine, ali to ne znači da nas priče manje interesuju nego prethodne generacije”, objasnila je ona, prenosi londonski Guardian.

Istraživanje otkriva i da “uprkos tehnološkom porivu”, 62 posto Amerikanaca mlađih od 30 godina smatra da se “mnogo korisnih informacija ne može naći na internetu”, s čime se slaže i 55 posto starijih.

Pewov izvještaj – Mladi Amerikanci i javne biblioteke, pokazao je da je većina mladih (52 posto) kupilo svoje knjige, dok ih je 39 posto pozajmilo.

Iz ankete se, takođe, vidi da su u protekloj godini mladi u većem broju (50 posto) koristili biblioteke od starijih (47 posto), ali da se mnogo manje potresaju zbog mogućnosti da one budu zatvorene.

Oko 19 posto njih je reklo da bi “zatvaranje biblioteka predstavljalo veliki udarac za njih i njihovu porodicu”, a to isto misli 32 posto starijih od 30 godina.

“Ako su mladima biblioteke manje važne, kao što to Pewov izvještaj sugeriše, a što je tužna činjenica, to nije zbog toga što oni ne čitaju, već zato što postoji tako puno drugih načina za čitanje i druženja sa knjigom”, ističe Shannon.

“Bitno je da biblioteke ne budu odbačene kao irelevantne, i da nastave da dobijaju sredstva kako bi proširile svoje usluge za generacije koje mogu da čitaju jednim pritiskom na dugme”, zaključila je mlada autorica.