Olde srušila rekord – postala najstariji pingvin u zatočeništvu

Lifestyle 30. okt 202010:28 > 10:30
Podijeli:
Izvor: Guinnes World Record

Ženka pingvina imenom Olde postala je najstariji pingvin na svijetu u zatočeništvu, premašivši 41 godinu života, objavila je stranica Guinness World Records.

Stanovnica zoološkog vrta u danskom Odenseu imala je 4. listopada 41 godinu i 141 dan i time postala najstariji pingvin. Trebalo je neko vrijeme da Guinness potvrdi njezin rekord.

Olde, čije ime na danskom znači prabaka, žutonogi je pingvin (Pygoscelis papua) koji je pretekao sve prognoze o očekivanom životnom vijeku.

U divljini, žutonogi pingvini – koji žive na Antarktici i na subantarktičkim otocima – obično žive 15 do 20 godina, iako se u zatočeništvu njihov vijek produljuje do 30.

Iako nije nezabilježeno da pingvini ponekad i zakorače u kasne tridesete, iznimno je rijetko da napune 40.

U skorim vremenima, jedan od najstarijih primjeraka bila je ženka afričkog pingvina (Spheniscus demersus) po imenu Tess iz zoološkog vrta Pueblo u Coloradu koja je uginula 2015. u dobi od 40.

Navodno je nekoć drugi afrički pingvin, ovaj puta mužjak, doživio 42 ali to nije potvrđeno.

Olde ima pomalo poseban status u zoološkom vrtu pa tako odvojeno dobija svoju porciju ribica da se ne bi za njih morala boriti.

Na svijet je došla u zoološkom vrtu u Edinburghu 16. svibnja 1979, potom je premještena u Montreal gdje je živjela 23 godine prije nego je stigla u Odense.

Njezin doprinos programu uzgoja žutonogog pingvina je pozamašan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad