Pokazao zahvalnost osoblju bolnice zasviravši na violini

Lifestyle 19. nov 202014:36 > 14:41
Podijeli:
Izvor: Youtube

Penzionisani učitelj violine koji je zbog Covida hospitaliziran u jednoj bolnici u Utahu okrenuo se svojoj istinskoj strasti - muzici - kako bi proširio radost i vedrinu na odjelu intenzivne njege.

Iako je bio na intubaciji i nije mogao govoriti, Grover Wilhelmsen želio je izraziti zahvalnost zdravstvenim radnicima u bolnici McKay-Dee u Ogdenu, prenosi CNN.

Koristeći olovku i papir za komunikaciju s medicinskom sestrom, sedamdesetogodišnji pacijent je iznio jedan zahtjev.

“Nekad sredinom moje smjene napisao je: “Znate, stvarno želim svirati ovdje u bolnici. Šta mislite o tome da moja supruga donese moju violinu i violu? “, ispričala je Ciara Sase, uposlenica McKay-Dee bolnice.

Iako je bilo potrebno dobiti odobrenje liječnika i proći određene procedure, Sase je na kraju uspjela udovoljiti njegovoj želji. Ostala je u sobi i pratila ga dok je svirao crkvene pjesme i “Tennessee valcer”, navodi se u saopćenju bolnice.

“Suze su mi navrle. Za svo osoblje bilo je nevjerovatno vidjeti pacijenta koji svira dok je na intubaciji”, rekla je Sase. “Iako je bio toliko bolestan, još uvijek je uspijevao funkcionirati. Mogli ste vidjeti koliko mu je to značilo. Sviranje mu je nekako pomoglo umiriti živce i vratilo ga u život”.

Osoblje bolnice se okupilo ispred staklene pregrade nasuprot Wilhelmove sobe kako bi slušali i gledali ovog virtuoza na violini.

“Iskreno, bilo je šokantno biti tamo kad je uzeo violinu”, rekao je Matt Harper. “Osjećao sam se kao da sam u snu.”

“Navikao sam na to da su pacijenti u očaju ili smireni dok su ih intubirali, ali Grover je nesretnu situaciju pretvorio u nešto pozitivno. Ovo je bilo daleko od mojih najdražih sjećanja na intenzivnoj njezi koje sam imao. Bilo je to kao tračak svjetla u tami COVID-a. “

Iz bolnice su rekli kako je uspio zasvirati nekoliko puta prije nego što je postao previše bolestan, kada je primio sredstvo za smirenje.

Diana, Wilhelmsenova supruga, rekla je u srijedu za CNN da je uopće nije iznenadilo što je zatražio instrumente.

“Takav je Grover”, rekla je. “Htio je zasvirati da im se zahvali.”

Par iz Harrisvillea zaražen virusom istovremeno početkom oktobra. Diana je rekla da je uspjela kontrolirati simptome kod kuće, ali virus je zahvatio Wilhelmsenova pluća.

“Virus je stvaran”, odgovorila je na pitanje što želi da ljudi znaju o borbi s virusom. “Utiče različito na različite osobe.”

Wilhelmsen je proveo mjesec dana u bolnici na respiratoru prije nego što je prošle sedmice prebačen u ustanovu za dugotrajnu akutnu njegu, rekla je Diana Wilhelmsen. Iako mu ide dobro, rekla je, još uvijek je na respiratoru. Rade na tome da ga odvoje od aparata.

Supruga nije mogla posjetiti u bolnici zbog ograničenja, ali sada se mogu vidjeti kroz stakleni prozor.

“Možemo stajati ispred prozora i nazvati ga telefonom”, rekla je. “Ne može govoriti, ali zapisat će na papir.”

Dodala je da se nada kako će za Božić biti zajedno kod kuće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad