Touareg muslimani: Muškarci pokriveni, ženina je sva imovina

Lifestyle 25. jun 201514:23 > 14:49
Podijeli:
Izvor: Facebook

Islamsko nomadsko pleme, koje godinama luta Saharom, i održava svoj, tradicionalni način života godinama je misterija kako naučnicima, tako sociolozima.

Naime, Touareg pleme stoljećima prelaze s jedne strane najveće pustinje, na drugu, održavajući sistem kakav se rijetko sreće u islamskom svijetu danas.

Njihov porodični trag se mjeri po ženi, a ne muškarcu. Žene posjeduju ”nekretnine”, odnosno privremene kuće od prirodnih materijala ili šatore, dok su razvodi i predbračni dogovori kod njih svakodnevnica.

Ukoliko se u Touareg plemenu kćerka razvede, njeni roditelji priređuju ”razvodni pary”, a ono s čim nikako nemaju problema jeste ekstremizam s kojim se kompletan svijet bori.

Njihovi muškarci su poznati pod nadimkom ”plavi muškarci Sahare” zbog boje koju stavljaju na svoje tijelo, jer kako pripadnici ovog plemena kažu ”plava boja im budi sjećanja na zaboravljeno romatnično doba”.

Britansky Daily mail piše da je ova kultura toliko progresivna da bi mogli biti uzor nekim zapadnim zemljama. Touareg žene mogu imati i više partnera van bračne zajednice. Također, žene pokrivaju glavu djelimično, ali lice ne, jer ”ne žele da sakrivaju esenciju ženske vanjske ljepote”. Inače, pokrivanje glave, odnosno kose je samo ”modni izraz” Touareg žena, zbog pustinjskog pijeska i vjetra.

S druge strane, muškarci moraju pokriti lice, i to prihvataju bez ikakvih problema, a kažu da ”žensko lice je lijepo, njega ne treba pokrivati”.

Žena vlasnik svega, poezija posreduje braku

Interesantno je i to da u slučaju razvoda braka između supružnika, žena ”legalno” zadržava sve, ali može i odrediti koliki će procenat imetka pripasti njenom mužu.

”Žene kod nas imaju iste slobode kao i muškarci”, kažu predstavnici ovog plemena, koji su striktno muškarci. Žena naime nema u ”vlastima” nomadskog plemena, ali njihovo mišljenje je visoko cijenjeno.

Uprkos svemu navedenom, kod njih važi zakon diskrecije i visokog uvažavanja svih članova zajednice. Tajnost i privatnost su svetinja kod njih. Ako muškarac i žena nisu u braku prije stupanja u odnose, muškarac je dužan otići od nje prije zore.

Izvor : Facebook

Ovo društvo također cijeni poeziju, koja je jedan od načina da se momak i djevojka uzmu. Naime, djevojkama muškarci ostavljaju stihove na komadima drveta. Na osnovu napisanog, žene mogu odabrati svog partnera, odnosno onog čije ih riječi naviše emotivno dotaknu.

Također, i žene su slobodne ostavljati poetične poruke muškarcima koji im se svide, a Daily Mail piše da u njihovom plemenu žene imaju više smisla za emocije u riječima.

Stranci tretirani kao kraljevi

Ono što ne dozvoljavaju jeste okrutnost nad životinjama, jer su im one izvor života. ”Kada žvotinja umre, jedan Touareg umre”, njihov je stav.

Rijetki koji su imali mogućnost provesti neko vrijeme s njima, kažu da su iskustva ”legendardna”. Strance koji dođu među Touarege tretiraju kao kraljeve. Žedan i gladan se od njih ne može otići, a dokle god je lično dostojanstvo pristuno – dobrodošli ste.

Izvor : Facebook

U ovom, opisanom obliku zajednice, Touareg pleme preživljava preko 1.000 godina. Njihova tradicija ih čini jedinstvenim ne samo u islamskom, nego u svijetu generalno, a najveća snaga im je u shvataju da nema toga protiv čega se ne mogu izboriti.

Ako se njih pita, oni su za zapadnjački sistem ”moderni svijet”.