Naučite da čitate etikete: Od čega je zapravo vaša garderoba

Lifestyle 04. dec 202007:35 > 07:42
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Da li u poplavi novih, vještačkih materijala od kojih se pravi odjeća postoji nešto što parira prirodnim - pamuku i vuni? Zašto je kašmir toliko skup? Kako da pročitate etikete? Potražili smo odgovore na ta pitanja.

Pogledajte prvo šta koja oznaka znači kad je održavanje odeće u pitanju.

U prosjeku samo pet odsto potošača baci pogled na etiketu u šopingu. Ipak, s obzirom da pojedini odjevni komadi i u highstreet prodavnicama koštaju dosta, ne bi bilo loše da provjerite da li je kaput koji vam se toliko dopao, a košta više od 200 KM – od poliestera.

Prirodni materijali su dobar izbor za svako godišnje doba. Zimi se možete opredijeliti za vunu ili sofisticirani dodir kašmira. Ukoliko vam čista vuna nije prijatna možete kombinovati džempere izrađene od kombinacije vune i drugih materijala, a možete kupovati i garderobu od merino vune koja je izuzetno prijatna i rastegljiva, piše sajt ananasmag.com.

Međutim, tih vlakana visokog kvaliteta nema mnogo – zato se od kašmirskih koza godišnje može dobiti samo 50-150 grama.

Kašmirske koze su morali da prilagode prirodnim uslovima na područjima, gdje temperatura pada i na 40 stepeni ispod nule. Odjeća od njihovih vlakana ima fenomenalna svojstva – mekoća džempera od kašmira ne može se uporediti s bilo kojim drugim džemperima. Otprilike su šest puta topliji nego džemperi na primer od ovčje vune.

Izvor : Nova.rs

Koja je razlika između poliestera i poliamida?

Ove tkanine imaju slična svojstva. Poliamid, koji je posebno izdržljiv, skuplji je materijal po cijeni. Osjetljiviji je na toplotu, stvari od poliamida treba prati na niskim temperaturama, a peglati na minimalnoj temperaturi, bez pare.

Poliester je materijal od kojeg se mogu napraviti mnoge tkanine koje se razlikuju po teksturi, mekoći, glatkoći i gustoći, piše timurovets.com. Postave, haljine, donji veš, jakna ili zavese od poliestera – svi ti proizvodi mogu biti kvalitetni, uprkos činjenici da su napravljeni od sintetike. Savremena tehnologija omogućava izradu matiranog materijala ili sjajnog, labavog ili glatkog, a tkanina danas propušta vazduh za razliku od nekadašnjeg poliestera. Dakle, sintetika nije kao što je nekad bila, ali za razliku od nekih drugih stvari – sad je bolja.

Kad je sportska garderoba u pitanju često ćemo vidjeti oznaku dry-fit koja je možda i bolja od pamuka jer se pamučne majice u toku trčanja brzo natope znojem, a u dryi-fit ostajemo suvi.

Jeftinije majice prave se od manje kvalitetnog sintetičkog materijala i cjenovnog su ranga do 20 KM, a kvalitetniji dyi-fit je materijal sastavljen od pamuka, poliestera i spandeksa.

Izbegavajte odeću koja na etiketama ima sljedeće

– Antistatički (eng. anti-static)

– Vodootporan (eng.waterproof)

– Protiv znojenja, antiperspirant (eng. perspiration-proof)

– Otporan na moljce i otporan na buđ (moth-proof and mildew resistant)

– Otporan na hlor

Sve ove oznake upućuju da je tkanina tretirana visokim dozama formaldehida koji je vrlo štetan za zdravlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad