Šest razloga zašto je dobro svaki dan pojesti bananu

Lifestyle 10. dec 202019:22 > 19:24
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Većinu života slušamo kako je voće zdravo i koliko ga je važno jesti svakodnevno jer tako jačamo imunitet, a kao posebno korisno i zdravo voće često se ističe banana.

Banane su, naime, pune vitamina i hranjivih tvari, a ako se jedu svaki dan, pomažu održavanju zdravlja i poboljšavaju opće stanje organizma.

Naravno, ne treba pretjerivati. Preporuka je banana do dvije dnevno jer prevelike količine mogu doprinijeti debljanju ili dovesti do manjka nekih drugih tvari u organizmu. Ovo su koristi od svakodnevne konzumacije banane…

Pomažete probavnom sustavu

Banane među ostalim sadrže rezistentni ili otporni škrob koji hrani crijevne bakterije i održava crijevnu mikrobiotu. Tako pomaže održavanju zdravlja probavnog sustava.

Doprinosi gubitku kilograma

Budući da su bogate bjelančevinama i vlaknima banane će vas zasititi i dulje vrijeme održati osjećaj sitosti iako ste s jednom bananom unijeli samo stotinjak kalorija.

Pomaže za probleme s kožom

Zahvaljujući vitaminima i mineralima u banani koji potiču razinu kolagena, banana itekako može biti dobra za vas ako imate problema s kožom, bez obzira radi li se o borama, aknama ili suhoj koži.

Podiže energiju

Ako jedete bananu prije ili poslije tjelovježbe, ona je odličan alat za podizanje energije. Istraživanje provedeno na biciklistima pokazalo je da im banana tijekom maratonskih utrka donosi više koristi od primjerice energetskog pića.

Bogata je kalijem koji je dobar za srce

Poznata je činjenica da su banane bogate kalijem, no jeste li znali da je on dobar za srce? Većina ljudi ne unosi dovoljne dnevne količine kalija u organizam što ponekad utječe na krvni tlak i zdravlje općenito.

Donosi koristi i za vid

Nacionalni institut za zdravlje navodi da banane sadrže vitamin A koji štiti oči, održava normalan vid i poboljšava vid noću. Stoga je to još jedna korist od ovog voća, prenosi Eat This.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad