Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Lifestyle 12. dec 202008:40 > 08:52
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Možda jeste savršen kuhar, ali svejedno možete u kuhinji činiti stalno jedne te iste greške bez da ste toga svjesni. Evo nekoliko savjeta kako ih izbjeći ili makar ne ponavljati često...

1. Zagorena hrana

Sirova i slabo kuhana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se​stvaraju kemikalije koje mogu uzrokovati nastanak raka. utjecati na promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Ako se ne možete odreći pečene hrane, prakticirajte kuhanje na indirektnoj vatri. Na taj će se način vaše meso savršeno skuhati i dobiti fini miris, a izbjegli ste kuhanje na direktnoj vatri.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, već kemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krumpir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je kemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi kemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

3. Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, tijekom zagrijavanja “raspada” te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

No, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u prehranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokim temperaturama, piše Ordinacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad