Ana Roš: Kako je skijašica sa obećavajućom karijerom postala slavna kuharica

Lifestyle 19. dec 202009:14 > 02. jan 2021 15:28
Podijeli:
Izvor: AFP

Nekad uspješna skijašica, čija je karijera obećavala, danas nagrađivana kuharica, Slovenka Ana Roš kaže da je nikad nije napustio takmičarski osjećaj.

Intervju za CNN dala je iz svog restorana ‘Hiša Franko’, koji je 2017. godine odnio titulu najboljeg restorana u svijetu, a njegova vlasnica titulu najbolje kuharice, u izboru The World's 50 Best Restaurant academy.

Odbrojavanje znači da morate krenuti, i to je upravo ono s čim se susrećem u svom profesionalnom životu. Uvijek postoji neko dobrojavanje i uvijek morate biti spremni u pravom momentu,” kaže Slovenka.

Restoran je naslijedila s mužem i poslovnim partnerom Valterom, a u posao se upustila bez bilo kakvog prethodnog kulinarskog iskustva.

Opisuje kako je u tom momentu razmišljala da su joj šanse uspjeha kao kuharice jednake kao nekom ko se rodi u Africi i odluči na skijašku karijeru u dobi od 35 godina.

Ipak, danas je njen restoran poznat kao jedno od najugodnijih mjesta za večeru, a Roš se smatra jednom od najboljih u svom zanatu.

Bivša sportašica kaže kako za uspjeh duguje upravo svojoj atletskoj karijeri.

Podsjećajući se na početke skijaške karijere, Roš kaže kako je pokušavala uskladiti učenje s praksom i takmičenjem, što zvuči upravo kao naporni rad u kuhinji.

Vikendima bi ustajala u 2 ujutro kako bi na vrhu planine bila u 6:30. U poređenju s kuhinjom, kaže, jedina razlika je u temperaturi; u kuhinji je vruće a na planini i do -20 stepeni.

Iako se progurala među najbolje mlade skijaše bivše Jugoslavije, Roš za CNN kaže kako joj skijanje nikad nije bilo pretjerano zabavno. Odustala je od karijere iznenada, u 18-toj godini.

Danas, kao proslavljena kuharica, i dalje teži ka perfekciji. Na pitanje šta je to najvrijednije iskustvo u njenom životu, odgovara:

“Još uvijek nije stiglo. I dalje sam u potrazi za onim što zaista želim. Još nisam dosegla ono za šta vjerujem da bi bio moj životni motiv. Vjerujem da najbolje tek dolazi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad