Šta tekstualne poruke otkrivaju u vašoj vezi?

Lifestyle 24. okt. 201418:33 > 18:35
Podijeli:
Izvor: Morguefile.com

Poznato je da se odnos između dvoje ljudi koji se vole razvija i mijenja tokom vremena, nabolje ili nagore, a u doba tekstualnih poruka vidljivije je u kolikoj mjeri, smatra naučnica za podatke Alice Zhao.

Ona je odlučila analizirati SMS-ove što su ih suprug i ona izmjenjivali od trenutka kada su se upoznali prije šest godina do danas kada su u braku.

Na početku veze, 2008. kad su bili još jako zaljubljeni, poruke su bile duže i u njihovom su rječniku prevladavale riječi “ljubav”, “ljubavi”, “ćao”, a s vremenom su ih zamijenile kraće poruke u kojima dominiraju riječi poput “ok”, “ručak”, “večera”, piše Independent.

Izmijenilo se i vrijeme slanja tekstualnih poruka. Na početku veze stizale su u vremenu između 15.00 sati i 3.00 sata, a nakon što su se vjenčali izmjenjivanje kratkih praktičnih poruka bilo je učestalije tokom radnog vremena.  

Zhao na svom blogu objašnjava kako razloge za promjene u porukama – od ljubavnih do onih rutinskih treba tražiti i u činjenici da se dok su “hodali” nisu viđali svakodnevno pa se veći dio komunikacije odvijao putem tekstualnih poruka.

“Sad smo zajedno gotovo sve vrijeme i komuniciramo uživo pa su SMS-ovi postali način komuniciranja o svakodnevnoj logistici, što ne znači da se sve pretvorilo u rutinu”, optimistična je Zhao.