Fotografkinja inspiraciju pronašla u hrani: U fokusu minijaturne scene

Lifestyle 23. dec. 202014:00 > 15:10
Podijeli:
Izvor: Instagram

Općepoznato je da umjetnici inspiraciju za svoja djela pronalaze svud oko sebe, nerijetko u prirodi, u osobama koje ih okružuju, ali postoje i oni koje inspiriše hrana.

Jacki Gordon, 63-godišnja fotografkinja iz Glasgowa, inspiraciju je tokom lockdowna pronašla u frižideru, a namirnice su joj poslužile za izradu i fotografiranje minijaturnih scena, piše britanski BBC.

Istražiteljica sa specijalizacijom u mentalnom zdravlju koja sebe opisuje kao “entuzijastičnu amatersku fotografkinju” kaže kako je u početku inspiraciju pronalazila u prirodi – pejzažima i životinjama. Prošle godine prošla je i specijalnu obuku za fotografiranje crvenih vjeverica i bijelih zečeva s fotografom Andyjem Howardom.

Ali, s dolaskom pandemije, mnogi aktualni planovi su pali u drugi plan.

Ograničeno kretanje je uveliko utjecalo na rad ove umjetnice amaterke, a njen škotski ovčar Ollie postao je glavni lik na većini novih fotografija.

Jacki se tada odučila isprobati u takozvanoj macro fotografiji, drugim riječima, fotografiranju malih objekata s veoma male udaljenosti.

Vrlo brzo su mi dosadile fotografije uobičajenih objekata kao što je cvijeće”, kazala je. “Prije par mjeseci počela sma fotografirati Lego likove ali željela sam učiniti nešto s fotografijama kako bi bile živopisnije i iznenađujuće”.

Jacki sada koristi sićušne Lego modele koje fotografira u kombinaciji s hranom, praveći uglavnom humoristične scene i dijeleći ih na društvenim mrežama.

“Moja prva minijaturna scena sadrži nordijske šetače koji se penju uz smrznuti grašak. Tako teško sam se snašla s prvim snimcima. Moj partner Paul i ja smo jeli grašak danima”, priča Jacki.

Smišljanje scena može ponekad je proces pokušaja i pogrešaka.

Smatram da je cijelo iskustvo krajnje impresivno”, ističe umjetnica.

Neke scene predstavljaju aktivnosti koje Jacki nedostaju zbog pandemije, poput svjetskih putovanja i dugih obalnih šetnji.

Generalno moje ideje pokreće ono što mogu pronaći u hladnjaku ili na stražnjem dijelu ormarića, često usred noći jer imam probleme sa snom. Namještam razne snimke, gledam ih, razmišljam – a kada to ne uspije prevrćem stvari da vidim šta još mogu pronaći“.

Upravo je Jackin otac, Peter, prvi potaknuo njezino zanimanje za fotografiju. Dok je odrastala bila je oduševljena procesima koji su uključeni u razvoj i izradu njegovih fotografija.

A Peter je bio strastven u postizanju “savršenog snimka”.

Preminuo je 2002. Tako često poželim da možemo zajedno uživati u fotografiji”, kaže Jacki.

Do sada je napravila oko 70 minijaturnih scena i nada se da će ih na kraju objaviti u knjizi.

Do tada ću i dalje pokušavati uljepšati ove mračne dane sebi i drugima“.

Njene radove možete pogledati i na njenom Instagram profilu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad