Priča o čudotvornim moćima slike Gospe kondžilske

Lifestyle 14. avg 201518:26 > 19:16
Izvor: N1

Večeras počinje hodočašće na katoličkom svetilištu Kondžilo kod Teslića. Marjansko svetilište Gospa kondžilska je centralno svetilište Vrhbosanske biskupije koje je priznao i Vatikan. Svake godine na dan Velike Gospe posjeti ga blizu 20.000 hodočasnika.

Čudotvorna slika Gospe. U 17. vijeku slika je bila u selu Mrkotići kod Tešnja, katolički vjernici su je otkupili od jednog muslimana.

I taj gazda je posvjedočio da je slika čudotvorna, jer od kada je on ima njegovi ambari nikada nisu bili prazni.
Vjernici su je otkupili stotinom volova i danima je nosili do crkve u Komušini kod Teslića. Na brdu Kondžilo 3 km od crkve desilo se čudo.

Na ovom brdu vjernici su odmarali, i kada su htjeli nastaviti put do crkve nisu mogli da podignu sliku, sve dok se nisu zavjetovali Gospi da će sliku svake godine donositi ovdje na Kondžilo.

Od tada svake godine hočasnici sliku nose na Kondžilo. Istinitost priče se ne provjerava, u nju se jednostavno vjeruje.

Pored hodočasnika iz zemalja regiona, svake godine su tu nekadašnji stanovnici Komušine. Sela koje hrvatsko stanovništvo napustilo 1992. godine. Danas su uglavnom u zemljama EU, tamo rade, u rodno mjesto dolaze na odmor i na hodočašće.

“Pa nisam još u penziji, tamo su mi djeca i unučad u Austriju”, kaže Marijan Grgić iz Komušine.

“Kao i većina drugih došla bih u nekim kasnijim godinama ali sada još ne bih”, dodaje Marijana Babić.

Crkva Blažene Djevice Marije srušena je 1992. godine, a obnovljena 2004. kada je vraćena i slika Gospe u čije čudotvorne moći vjeruju svi narodi sa ovih prostora.