Orkestar, ples i štikle: Kako izgleda sprovod na Tajvanu

Lifestyle 08. sep. 201515:02 > 15:34
Podijeli:
Izvor: Snapshot

Petnaest mladih žena u kratkim suknjama i štiklama sviraju orkestar dok hodaju praznom ulicom u južnom Tajvanu. Atmosfera je slavljenička, ali povod i događaj nisu.

Unajmila ih je porodica Liang povodom sprovoda nedavno preminulog člana njihove porodice. Sprovod je trajao šest sati.

Orkestar Xiu-Juan pleše u krugovima oko oltara i portreta preminulog, dok ožalošćeni, odjeveni u tradicionalnu bijelu taoističku odoru, gledaju.

“Vjerovatno ne postoji mnogo veselih orkestara poput našeg. Manje su uobičajeni u sjevernom Tajvanu”, kazala je Lin Yu-zeng, 19-godišnja saksofonistica iz ove grupe.

Unajmljivanje orkestra Xiu-Juan košta 458 dolara po satu.

Rođak preminule, Chen Qing-chao, je kazao kako je svrha benda na sprovodu da porodici donese sreću u vrijeme tuge i žalosti.

“Unajmili smo ih kako bismo spriječili to da se svi prisutni fokusiraju samo na činjenicu da nas je moja tetka napustila”, kazao je Chen.

Nakon klanjanja pokojnici, ožalošćeni izlaze vani sa urnom i pripremaju se za sprovod.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi se vjeruje da što je veća emotivna predstavu na sprovodu, to je veća posvećenost djeteta za umrlim, tako da neki Tajvanci unajmljuju “profesionalne ožalošćene” odjevene u taoističku bijelu odjeću koji plaču u mikrofon i prolijevaju prave suze.