Svjetski hit: Kosovski frizer šiša plamenom upaljača

Lifestyle 12. sep. 201511:21 > 11:31
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Nexhat Buzhala (29) muški je frizer- berber, koji šiša kosu i plamenom upaljača. Iako živi i radi u malom mjestu Banja, u opštini Mališevo, udaljenom 50 kilometara od Prištine, Buzhala je zahvaljujući svojoj inovaciji, postao poznat i van Kosova.

“Posebnost po kojoj se izdvajam je rad sa upaljačem. Dobro je išlo do sada, nekima se sviđa. Neki ne žele da rizikuju, jer se plaše misleći da je opasno. Međutim, ništa nije opasno. Mnogi pitaju da li može da se zapali glava, ne može jer ne dozvoljavam”, objašnjava u razgovoru Nexhat Buzhala.

Dodaje da nije neka velika razlika u frizuri, ali da kosa bolje stoji. Šišanje makazama i mašinicom košta 1,5 euro, dok je šišanje upaljačem skuplje i iznosi 5 eura. Kako je takav način šišanja vremenski zahtjevniji, mušterije moraju da zakažu termin, a riječ je uglavnom o mladima između 17 i 20 godina.

Novu metodu šišanja Buzhala je izmislio potpuno slučajno.

“Bila je kod mene moja redovna mušterija, koja se i brije svaki drugi, treći dan i dosadilo mu je sve isto, kaže treba nešto da promijenimo. U tom trenutku sam imao upaljač u rukama i rekao sam samo da ti skratim upaljačem, ne znam šta drugo da ti radim. Da probamo, kaže on, ako ne valja skini mi sve mašinicom na ‘nularicu’. I počeo sam da šišam, a jedan drugi klijent je počeo da snima telefonom. Postavili smo snimak na stranicu i to je upalilo, bilo je interesantno. Nije bilo ništa organizovano, sve je bilo slučajno, spontano”, naglašava Nexhat.

Napominje da u Turskoj berberi muškarcima plamenom uklanjaju sitne dlačice sa obraza i ušiju, ali se otvoreni plamen ne koristi za šišanje kose. Nakon što je počeo da koristi upaljač, malo je istraživao i otkrio da postoji jedna vrsta šišanja plamenom za koju se koriste posebni štapići, ali se na Balkanu oni ne mogu naći.

Arijanit Krasniqi, sedamnaestogodišnjak iz Banje, redovna je Nexhatova mušterija, za čiji novi trend šišanja upaljačem saznao preko Facebooka.

“Već neko vrijeme šišam kosu ovdje. Osjećam se bolje, kosa mi raste sporije… Svidjelo mi se, vidio sam na njegovoj stranici, pa sam došao jer sam i ja želio da probam”, kaže Arijanit.

I za Minira Begaja omiljeni frizer je Nexhat, mada ne koristi novu metodu šišanja plamenom.

“Razlog što ovdje dolazim nije samo blizina, nego dobar je majstor u ovom poslu. Kod Nexhata odnosi nisu samo kao mušterija-majstor ili vlasnik, već su i drugarski i zato dolazimo iz zadovoljstva”, kaže Minir.

Nexhat Buxhala je frizerski zanat naslijedio od svog dede, a počeo je da šiša još kao osnovac. Sopstveni frizerski lokal otvorio je prije sedam godina u centru Banje, u blizini bazena sa izvorom tople ljekovite vode. Upravo zato, najviše posla ima tokom leta, kada banjski bazen ima puno gostiju.

Poslije objavljivanja videa o njegovoj metodi šišanja, Nexhat je dobio mnogo ponuda za rad u inostranstvu.

“Imao sam mnogo ponuda iz Njemačke, Austrije, ali problem je što mi ne možemo da putujemo i kada sam spomenuo da mi nemamo pravo da putujemo bez viza to je bio glavni problem. Posao nude, ali ne i putovanje, tako da za sada čekamo”, kaže on.

Bez obzira što radi daleko od urbanih centara, Buxhala u svom radu koristi najskuplji i najkvalitetniji profesionalni alat, a u želji da prati moderne tokove kreirao je i Facabook stranicu, Frizer Per Meshkuj “Nexhati”, (Muški frizer “Nedžat”), kojom promoviše svoje usluge.

Koliki je zaljubljenik u svoj posao svjedoče i istetovirane makaze na Nexhatovoj ruci