Znakovi koji ukazuju da vaše dijete može postati psihopata

Lifestyle 12. sep 201518:15 > 18:18
Izvor: morgueFile

Najnovija studija pokazala je da se znakvi ponašanja koje prerasta u psihopatiju može otkriti u ranoj fazi djetinjstva, tačnije već od treće godine života.

Ista studija sugeriše, da ukoliko želite imati zdravo i odgojeno dijete u budućnosti, te spriječiti rizik da imate asocijalnog člana društva u domaćinstvu – morate odmah preći na liječenje.

Dr. Eva Kimonis, psihologinja sa Univerziteta New South Wales vodila je tim internacionalnih doktora, koji su u studiji imali uključene i roditelje i djecu i odgajatelje u obdaništima, kao i nastavnike iz škole.

Isptiano je preko 200 djece između tri i šest godina, a rezultati su objavljeni u vidu žurnala “Abnormalna dječija psihologija”.

Ova studija ranije se pokazala korisnom kada su rađene analize nad tinejdžerima i adolescentima, a nova metoda uzela je u obzir i uptinik te druge testove koji su validni i razumljivi djeci do šest godina.

“Bez sumnje smo pronašli djecu predškolskog uzrasta koja pokazuju nedostatak savjesti i nemogućnost da procesuiraju emocije, slične onima koje smo ranije našli kod adolescenata i odraslih ljudi sa istim problemom”, kazala je Kimonis.

“Ova djeca su nesposobna da prepoznaju ekspresije emocija drugih ljudi, ne percipiraju stvari kao ostala djeca njihovog uzrasta”, dodala je.

Cilj prepoznavanja i liječenja potencijalnih antisocijalnih ponašanja kod male djece nije ukazivanje da nešo nije u redu s njima, nego je poenta naučiti ih kako da razviju bolje emocionalne vještine”, piše Independent.

“Učimo roditelje da budu topli i pažljivi prema njima, što umanjuje simptome psihopatije”, kazala je Kimonis.

Plan grupe psihologa je da u budućnosti pokažu da li su simptomi kod ove djece prenosivi, odnosno da li mogu opstati tokom godina.

Ispitanici koji su sudjelovali u studiji zapravo su odabrani kada im je bilo pet sedmica. Postavljene su im fotografije crvene lopte i ljudskog lica, a praćeno je koju sliku će više gledati.

Kada su porasli, njihovim roditeljima je na stol stavljen uptinik u kojem su ih pitali “da li je vaše dijete zabrinuto za druge ljude”, “da li voli dijeliti stvari”, “da li je okrutno prema životinjama”, “osjećaju li se krivim kada pogriješe” i slično.

Djeca koja su kao bebe više gledale u sliku predmeta, nego li u ljudsko lice – obično su pokazala znakove rane psihopatije, budući da su njihovi roditelji potvrdno odgovorili na pitanja iz upitnika. Oni imaju puni potencijal da budu asocijalni sa mogućnošću psihopatije u mladim i zrelim godinama, piše britanski list.

Psiholozi su kasnije utvrdili da djeca koja su više pažnje poklanjala predmetima – imaju potencijalnu mogućnost za razvitak autizma.

“Djeca uprkos starosti od pet sedmica ili mjeseci kao individualci razvijaju preference, mogućnosti, želje i emotivne stilove”, kazala je Dr. Rachael Bedford za Huffington Post.

Rezultati studije su uputili i na to da roditelji koji daju podršku djetetu mogu smanjiti uticaj rane asocijalnosti, te spriječiti da njihova djeca razviju psihopatske osobine kasnije.

Studija je između ostalog pokazala da roditeljstvo može dosta pomoći pri emotivnom razvoju djeteta.