Mediteranskom prehranom i maslinovim uljem protiv raka dojke

Lifestyle 14. sep. 201514:47 > 14:53
Podijeli:
Izvor: YouTube/screenshot

U moru zdravstvenih dobrobiti mediteranske prehrane znanstvenici su pronašli još jednu - smanjuje rizik od raka dojke. Ali uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 “Rezultati studije sugeriraju da mediteranska prehrana s pojačanim dodatkom ekstra djevičanskog ulja ima ulogu u primarnoj prevenciji raka dojke”, navodi se u članku objavljenom u časopisu Jama Internal Medicine.

Miguel Martinez-Gonzalez sa Univerziteta u Pamploni i njegovi saradnici analizirali su učinak mediteranske prehrane obogaćene ekstra djevičanskim uljem ili orašastim plodovima na žene. U istraživanju su sudjelovale 4282 žene u dobi od 60 do 80 godina koje se pratilo šest godina. Dio ih se hranio mediteranskom prehranom, uz dodatak litre ekstra djevičanskog maslinova ulja sedmično ili 30 grama orašastih plodova dnevno, a dio ne. Naučnici su utvrdili da je u skupini s mediteranskom prehranom i dodatnim maslinovim uljem rizik od raka dojke bio 68 posto manji. U skupini koja je jela  mediteransku hranu i orašaste plodove rizik od raka dojke nije ispao značajno manji od onoga u kontrolnoj skupini.