Galičić proizvodi pivo, vino i šampanjac u blizini Sarajeva

Lifestyle 16. sep 201510:26 > 10:33
Podijeli:
Izvor: N1

U blizini Sarajeva postoji vinograd i to u naselju Gornji Kromolj. Gost Novog dana bio je vlasnik vinograda i proizvođač vina i piva Arman Galičić. Galičić je inače distributer pića, a vinograd je posadio prije sedam godina.

Vinograd se prostire na malo više od pola hektara i imamo 35.000 čokota. Jugu je okrenut vinograd i cijeli dan je u suncu, što je dobro za grožđe”, kaže Galičić.

Galičić pravi i vlastiti šampanjac koji se zove inat. “Svi su mi rekli kako nema šanse da će vinograd uspjeti u Sarajevu kada sam ljudima pričao da ćemo ga posaditi. Svi su bili skeptični, pa sam rekao u inat ću ga napraviti i iz toga razloga smo mu dali ime inat“, komentarisao je.

“Ove godine ćemo probati napraviti šardone i crni pinot. Nalazimo se na 800 metara nadmorske visine i imamo kontinentalnu klimu pa imamo problema sa dobijanjem šećera u biljci. Naravno, tu pomažu trikovi ali to nije moj stil. Moj stil je ekološki i priodno. Jedino ovdje, u Vinskom klubu se mogu probati ta vina i šampanjci“, dodao je Galičić.

Pored toga, proizvodi i pivo: “To je novi projekat koji je uslijedio kada mi je jedan Amerikanac rekao da proizvodi pivo u svojoj garaži jer ima dosta slobodnog vremena. On ima nekoliko vrsta različitih piva u garaži i želio sam da ih probam. Kada sam ih probao pomislio sam kako su to sve dobra i ukusna piva. Taj dan smo i zajedno pravili pivo i to je potrajalo jedan dan. Međutim, pivo se moglo konzumirati tek nakon mjesec dana. U to vrijeme mi je sin pričao kako su pubovi popularni i da trebamo da otvorimo jedan. Rekao sam da može, ali samo ako ćemo pivo tu proizvoditi i evo sada je prošlo devet mjeseci u kojem kuhamo pivo u centru grada“.