Nekonvencionalnost odvela do otkrića: Treba raditi šest sati

Lifestyle 18. sep 201514:39 > 14:41
Izvor: N1info

Eksperiment koji su proveli radnici staračkog doma u Švedskoj glede radnog vremena pokazao se kao revolucionaran, a ubrzo su ga počele slijediti brojne firme.

Radnici u SAD-u u prosjeku na poslu provedu 47 sati sedmično, kako bi postali bolji radnici. To je u prosjeku sedam sati duže od “normalnih” 40 radnih sati, odnosno osmosatno radno vrijeme.

Međutim, starački dom u Švedskoj odlučio se na jednu nekonvencionalnu metodu koja se pokazala kao revolucionarna.

Naime, vlada Geteborga podržala je prijedlog da se u tom staračkom domu radi šest sati, ali za punu plaću. U domu za bolesne starce, šest sati rada i puna plaća pokazala se kao pun pogodak budući da se produktivnost drastično povećala.

Njegovatelji su se bolje brinuli o pacijentima, nisu dolazili i odlazili s posla umorni, a kod kuće su počeli da vode veću brigu o sebi i o svojoj porodici.

Ovaj kalup iskoristile su i neke druge firme u Švedskoj, a mediji pišu da je Toyota odlučila testirati ovaj sistem koji se pokazao kao jako efikasan.

Potvrda eksperimenta stigla je i sa Oxforda, kada je dr. Paul Kelly tvrdio da je vrijeme za veliku društvenuz promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Istina je jednostavna. Vrijeme u kojem živimo nalaže da je posao i privatne/porodične obaveze je teško uskladiti, a fleksibilno radno vrijeme moglo bi olakšati život mnogim ljudima.

Ipak, sve ima cijenu.