Aspirin: Revolucija u liječenju raka

Lifestyle 28. sep 201514:59 > 15:02
Podijeli:
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Skromna tableta Aspirina, koju je skoro svako bar jednom u životu probao, mogla bi postati revolucionaran produkt u liječenju raka, kazala je skupina holandskih naučnika koji se od 1998. godine bave ćelijama raka koje napadaju probavni sistem.

Ukupno 14.000 pacijenata bilo je obuhvaćeno u periodu od 1998. do 2011. godine, a kod onih koji su u tom periodu uzimali Aspirin, primjećen je “duži životni rijek s rakom”.

Navodno, ova tableta “uduplava” život pod bolešću kojoj suštinski nema lijeka, a rezultati studije su objavljeni na Everopskom kongresu liječenja od raka u Beču.

“Otkrili smo terapiju Aspirinom koja je jako jeftina, i u budućnosti će imati veliku ulogu u liječenju bolesti”, kazao je doktor Martine Frouws, jedan od lidera tima sa Leiden Univerziteta u Holandiji.

Aspirin doktori inače zovu “magični metak”, budući da spriječava srčane bolesti, Alzheizmerovu bolest, kao i mnoge druge “sitne” bolesti s kojima se ljudi mogu susresti.

“Upotreba Aspirina može spriječiti kolakteralni rak, budući da se ćelije ove bolesti ‘kriju’ od ovog lijeka, a potom izumiru”, pojašnjeno je.