Novi zamah u potrazi za grobnicom kraljice Nefertiti

Lifestyle 30. sep 201512:58 > 14:42
Izvor: REUTERS/Michael Sohn

Potraga za egipatskom kraljicom Nefertiti, čija mumija do danas nije nađena, dobila je novi zamah, pošto je egipatski ministar za antikvitete Mamduh el Damati izjavio da je sada još uvjereniji da je u grobnici kralja Tutankamona sakrivena još jedna grobnica.

Dok je s britanskim arheologom Nikolasom Rivsom u utorak obilazio grobnice Tutankamona i drugih egipatskih faraona u Dolini kraljeva u Luksoru, Damati je rekao da sada misli da mauzolej Tutankamona, star 3.300 godina, vjerovatno sadrži najmanje još jednu tajnu prostoriju.

Rivs od ranije tvrdi da je Tutankamon sahranjen u grobnici koja je prvobitno pripadala kraljici Nefertiti i da je tek kasnije odlučeno da se tu pregradi mjesto u kojem će počivati mladi kralj.

“Slažem se s njim da vjerovatno postoji nešto iza zidova”, rekao je Damati, ali je dodao da ako je tu bilo ko sahranjen onda je to Kia, za koju neki egiptolozi vjeruju da je Tutankamonova majka.

Damati je rekao da će tražiti odobrenje za radarsku provjeru grobice.

Na fotografijama visoke rezolucije vidi se nekoliko pravih linija koje, kako kaže Rivs, ukazuju da bi grobnica mogla da ima dva prolaza, od kojih jedan možda vodi u Nefertitin grob. Kraljica Nefertiti, poznata po svojoj ljepoti, bila je glavna žena faraona Ehnatona, koga je naslijedio Smenkhara, a zatim Tutankamon, za koga se vjeruje da je sin Ehnatona i njegove druge žene Kije.

Rivs vjeruje da je faraon Smenkhara ustvari Nefertiti.

Tutankamon je sahranio Nefertiti, a kada je on umro, neko je odlučio da proširi grobnicu, vjeruje Rivs.

Tutankamonova grobnica i čuvena zlatna maska nađeni su 1922. godine.