Seksualno nasilje nad muškarcima: Čin koji se prešućuje

Lifestyle 02. okt. 201511:45 > 11:53
Podijeli:
Izvor: YT Screenshot

Istina je jasna, nasilje nad muškarcima se dešava nama pred nosom, bez da to iko primijeti. Primjera radi, prošle sedmice na Nothing Hill festivalu zabilježen je snimak odrasle ženske osobe, koja uslovno rečeno "pleše" oko dječaka koji ima jedva pet godina.

Nedavna anketa sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da je očit porast interesa javnosti za teme koje uključuju seksualno nasilje nad muškarcima. Anketa je uključivala studente, ljude u zrelijoj dobi, ali i adolescente.

Ono što je interesantno jeste da je porastao interes i za seksualno nasilje nad muškarcima, što je tema koja se jako često prešućuje, dok su teme o nasilju nad ženama češće u medijima.

Istina je jasna, nasilje nad muškarcima se dešava nama pred nosom, bez da to iko primijeti. Primjera radi, prošle sedmice na Nothing Hill festivalu zabilježen je snimak odrasle ženske osobe, koja uslovno rečeno “pleše” oko dječaka koji ima jedva pet godina. Ti potezi su “pozdravljeni” od okupljene mase, a niko se nije zapitao koliko je to zapravo degutantno?

https://youtube.com/watch?v=Nktmr5LsqKs

Ako bi okrenuli uloge, dobili bi smo situaciju koju bi osudili svi razumi i racionalni ljudi, dok situacija sa festivala uopće nije potakla komentare koji zapravo ukazju na to da je riječ o primjeru klasičnog zlostavljanja.

Sve to čini jednu poražavajuću činjenicu koja je još uvijek “nepisano pravilo”, a to je da svi muškraci pozdravljaju ili čak uživaju u seksualnom nasilju.

Jako pogrešan stav.

Britanski Guardian napravio je video u kojem su žene “dobacivale” muškarcima na ulici, što je dalo totalno novi motiv cijeloj priči o nasilju nad muškarcima. Jednostavno je, niko ne voli biti uznemiravan ni na koji način koliko god polovi bili različiti.

Interesantan podatak dolazi iz Austrije, zemlje u kojoj procenat žena protiv kojih se vodi postupak za seksualno uznemiravanje mušaraca prerasta pet posto.

“Muškarci su odgovorni za seksualno nasilje nad ženama pogotovo u radnom okruženju, ali svi zaboravljaju činjenicu da su i oni žrtve istog u možda jednakoj mjeri”, kazala je Paula McDonald vođa studije o porastu nasilja nad muškracima.

Recimo u Škotskoj, konobari u barovima više ne nose tradicionalne kiltove, i to na njihovu inicijativu budući da ih žene uznemiravaju, što je totalno seksistički.

Današnja pop kultura jednostavno ne ide u prilog muškarcimna. Zaboravlja se situacija u kojoj je reper Drake uživo bio maltretiran, ni manje ni više nego od Madonne, dok je publika “navijala” u delirijumu.

“Šta se ovo upravo desilo”, kazao je Drake nakon što je sišao sa bine. Kako bi publika reagovala da su uloge bile obrnute, i da je on svoje međunožje doslovno “gurao” Madonni u lice?

Ne treba se zapostavljati činjenica da se to treba prijaviti, i da se pravna akcija treba poduzeti u takvim slučajevima, a pogotovo da treba muškarcima objasniti da tim činom neće bit ništa manje macho, niti će im se umanjiti muškost.

Nasilje bilo kakve vrste, bez obzira ko ga činio treba osuditi, jer predatori u ljudskom obliku mogu biti i muškarci i žene.