Hit prehrana: Keks od glista, zašto da ne?

Lifestyle 02. okt. 201517:09 > 03. okt. 2015 12:40
Podijeli:
Izvor: Reuters

U oblasti organske proizvodnje, u Boliviji su stigli do jednog neobičnog recepta. Novi keks postao je glavna tema u toj zemlji, i to zbog sastojka koji mnoge potrošače stavlja u veliku dilemu. Da li biste vi probali biskvite u koje se stavljaju gliste?

Teško da bi iko mogao da poveže gliste sa kokosom, vanilom ili aromom limuna, ali keks napravljen baš od tih sastojaka postaje pravi hit u Boliviji.

Na sajmu organske hrane u Kohabambi, posjetioci su pozvani da gadljivost ostave po strani i probaju keks sa visokim sadržajem proteina, kalcijuma i omega 3 masti.

Oni koji su riješili da probaju neobičan biskvit, prijatno su iznenađeni. “Stvarno fantastično, mogu vam reći da su biskviti od crvića pravi hit”, kaže za Reuters jedna baka koja je degustirala ovaj keks.

Da ne bude zabune, u keks se ne stavljaju gliste, već brašno koje se od njih pravi. Na farmi gdje se gaje, radi 3 hiljade farmera. Od 400 tona glista koliko se proizvede svake godine, napravi se oko 40 tona brašna. Stručnjaci kažu da gajenje glista postaje sve popularnije.

“Farmeri gajenje crva vide kao priliku da zarade dodatni novac, jer ne samo da mogu da ih koriste za brašno, nego su korisni u baštama i njivama, pravi su čistači zemljišta”, kaže farmer Edgar Fernandez Siles.

“U centrima za gajenje, gliste se hrane organskim kuhinjskim otpadom, potom se razmnožavaju, a kada stignu u fazu pune zrelosti, dajemo im sredstva za čišćenje, poslije u procesu dehidratacije, od njih ostane praktično samo koža, koja se melje i od toga pravi brašno”, pričaju iz laboratorije za preradu ovog brašna.

Kada je brašno gotovo, nastupaju kuhari, koji ga koriste za mješenje biskvita različitih ukusa – od kokosa do limuna.

“Naravno ne koristimo čisto brašno od glista, mešamo ga sa bijelim brašnom, skrobnim brašnom, i drugim sastojcima za kolače”, kaže Rosa Mari, žena koja pravi ove kolače.

Nakon uspjeha novog keksa, u Boliviji se već prave planovi za povećanje proizvodnje glista u 2016.

Više o tome u prilogu ispod: