Ovo su korisni efekti prestanka konzumacije alkohola

Lifestyle 06. okt 201510:47 > 15:56
Podijeli:
Izvor: Reuters

Bilo da svaku večer popijete čašu vina ili da imate naviku popiti nekoliko piva, alkohol može postati problem ako ga se konzumira previše. Zato ako ste odlučili prestati piti možete računati na brojne korisne efekte.

”Prestanak pijenja alkohola, makar i na nekoliko sedmica, je vrlo dobra ideja, posebno ako ga konzumirate u količinama koje su veće od dnevno preporučenog limita”, kaže doktor Damon Raskin iz Los Angelesa koji se specijalizirao za liječenje ovisnika.

”Uz to ako pijenje utječe na vaše odnose s ljudima vrijeme je da smanjite s alkoholom”, dodaje Raskin.

Evo koje efekte ćete osjetiti kada prestanete piti.

1. Spavat ćete kvalitetnije

Jedna studija pokazala je da pijenje alkohola prije spavanja povećava stvaranje alfa valova u mozgu što zapravo znači da dolazi do poremećaja sna. Druga studija je pokazala da alkohol pomaže ljudima da zaspu, ali da kvari kvalitetu sna nakon početnog dijela spavanja.

Odustanete li od alkohola budit ćete se svježiji i odmorniji svakog jutra.

2. Manje ćete pojesti za večeru

Alkohol pojačava osjećaj gladi. To je zato što on pojačava naša osjetila. Zato nakon samo dva pića prosječna osoba može pojesti do 30 posto više hrane nego  kada nije konzumirala alkohol.

3. Pojačat će vam se potreba za šećerom

Šećer povećava razinu hormona dopamina koji je zaslužan za osjećaj sreće. Alkohol radi istu stvar. Zato je moguće da kada odustanete od alkohola povećate potrebu za unosom šećera.

4. Izgubit ćete kilograme

Alkohol, iako je u tekućem stanju, sa sobom donosi mnogo kalorija. Primjerice jedna margarita ima čak 300 kalorija koje dolaze uglavnom iz šećera. Izbacite alkohol, nemojte ga zamijeniti slatkišima i izgubite kilograme.

5. Zdraviji izgled kože

Samo nekoliko dana nakon što prestanete piti alkohol vaša koža bit će hidratizirana. To je zato što alkohol djeluje kao diuretik pa zbog njega češće mokrite. Zbog gubitka vode u tijelu može se dogoditi da se koža na vašem licu isuši. Prestankom konzumacije voda će vratiti hidratizirani izgled vašoj koži.

6. Imat ćete više novca

Pijenje, posebno vina, je vrlo skupa navika. Zbrojite koliko potrošite na alkohol – mogli biste se iznenaditi.