Kako jednostavno popraviti vlastitu memoriju za 40 sekundi?

Lifestyle 11. nov. 201515:12 > 15:16
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Da li ste ikada čuli nešto, vic, šalu, dobru informaciju, interesantan podatak - a da ste to zaboravili u trenu? Umjesto kristalno jasne slike u glavi, ostali su vam samo fragmenti i dijelovi rečenica, što zna biti jako frustrirajuće?

Britanski The Guardian piše da postoji pravo jednostavan način da vratite sjećanje, prenoseći istraživanje Chrisa Birda sa Univerziteta Sussex. Potrebno vam je samo nekoliko sekundi mašte i koncentracije, navodno.

Bird je grupi svojih studenata kazao da legnu u skener mozga, i gledaju seriju kratkih isječaka sa YouTube-a. Odmah nakon što su pogledali, imali su 40 sekundi da ponove scenu koju su vidjeli, koju su morali deskriptivno opisati.

Jednostavnim opisivanjem događaja, mogli su se prisjetiti duplo više detalja čak sedmicama kasnije. Bird je naime uspio dokazati da i samo verbalno skeniranje mozga može reflektovati snagu memorije.

To može biti znak s koliko truda i detalja su opisivali scenu. Također, to može biti faktor koji će uticati na studente da povuku ranija sjećanja koja su zaboravili.

Pojednostavljeno, ako želite da vam nešto ostane dugo u sjećanju, potrebno je samo da prepričate to sami sebi, obraćajući pažnju na najvažnije detalje.

Bird je značaj svog istraživanja naglasio za Sudove, odnosno svjedočenja. Memorija će biti značajno pojačana kada svjedok prije klupe ponavlja sam sebi dešavanja koja ja vidio, odnosno činove o kojima mora svjedočiti. Ujedno, taj recept može iskoristiti svako ko želi da trajno riješi probleme sa zaboravljanjem. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.