Napušteni i zastrašujući hoteli: Među njima jedan iz BiH

Lifestyle 12. nov 201508:37 > 08:48
Izvor: Colorgrinder

Ništa ne djeluje zastrašujuće kao velika, mračna i napuštena zgrada koja pamti žrtve, čiji su zidovi oronuli, a prozorska stakla ispucala.

Napušteni hoteli kao da posjeduju posebnu auru i kao da se duše gostiju i dalje skrivaju u ruševinama. U svijetu se nalazi mnogo takvih objekata.

Neki su srušeni u ratovima, drugi u prirodnim katastrofama, a treći su oronuli zbog lošeg poslovanja ili zanemarivanja lokalnih vlasti.

Yahoo Travel donosi mnošto takvih objekata, a interesantno da su među njih uvrstili i jedna hotel iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o Hotelu Igman.

Nekada luksuzni hotel Igman u ratu se pretvorio u strašnu ruševinu.

Izgrađen je za Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine u duhu optimizma, jedinstva i timskog rada. Pogled iz hotelskih soba pružao se na prelijepe igmanske predjele, ali su 162. sobe u ratu potpuno devastirane, zajedno sa ostatkom grada, piše Yahoo Travel.

Uništena betonska zgrada s vidljivim ratnim ožiljcima, okružena minskim poljima, više liči na bunker nego na zgradu gdje su nekada uživali posjetioci ove planine u neposrednoj blizini glavnog grada BiH.

Zidovi ovog hotela zapamtili su mučenja, ubistva i ratovanja koja su se dogodila na ovoj planini.

Propast hotela sada stoji kao tihi spomenik strahota rata i brzini kojom se lijepa vremena mogu pretvoriti u pakao.

Na listi hotela nalaze se objekti iz Libanona, New Yorka, Namibije, Alaske i Californije.