Tužne pjesme privlače pozitvne osjećaje

Lifestyle 06. nov 201413:43 > 13:46
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Niko ne želi biti tužan, ali zašto onda toliko uživamo slušati tužne pjesme? Novo istraživanje pokazuje da nas tužne pjesme privlače, jer potiču uglavnom pozitivne osjećaje što je odlično za naše mentalno zdravlje, objavili su u četvrtak njemački maučnici.

Tim stručnjaka sa Univerziteta u Berlinu odlučio je istražiti šta stoji iza privlačnosti melanholične muzike. Sakupili su podatke o 772 ispitanika, uključujući 408 iz Evrope, a ostatak iz Azije i Sjeverne Amerike.

Svaki je trebao odgovoriti koliko često sluša tužnu muziku, u kojim ih situacijama sluša i kako se osjeća dok to čini.

U studiji objavljenoj u naučnom magazinu  PLOS One, naučnici kažu da je tužna glazba izazvala “široki raspon složenih i pozitivnih emocija kao što su nostalgija, mirovljubivost, nježnost, transcendencija i divljenje”.

Istraživanje je pokazalo da je nostalgija dominantan osjećaj koju je osjetilo 76 posto ispitanika, dok je miroljubivost druga sa 57,5 posto.

Ono što je svim tim osjećajima zajedničko jest da se radi o pozitivnim emocijama. “Kod brojnih osoba slušanje tužne muzike može zapravo dovesti do pozitivnih emocionalnih učinaka”, rekla je psihologinja Liila Taruffi.

“Tuga izazvana slušanjem takve muzike nije samo estetski ili apstraktni doživljaj, nego može imati važnu ulogu u ukupnom životnom zadovoljstvu, jer pruža utjehu i regulira negativna raspoloženja i emocije”, istaknula je Taruffi.

Studija je također pokazala da je velik broj ispitanika tužnu muziku slušao u trenucima samoće ili emotivnog stresa, pa se može govoriti i obliku samoliječenja.

Najnovija otkrića potvrđuju ranija istraživanja koja ukazuju na to da slušanje tužnih pjesama mijenja hemijske procese u mozgu koji ljudima pomažu prevladati tugu.