Tajkun kupio kćerki (7) dva dijamanta za 77 miliona dolara

Lifestyle 12. nov 201513:34 > 16:01
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP/Martial Trezzini

Tajkun iz Hong Konga, Joseph Lau, koji je prošle godine osuđen zbog korupcije, kupio je svojoj sedmogodišnjoj ćerki za 77 miliona dolara dva velika i rijetka obojena dijamanta na aukcijama u Ženevi, saopštila je njegova kancelarija.

Milijarder je dao najveću ponudu za dijamant “Plavi mjesec” od 12,03 karata koji je prodat za rekordnih 48,5 miliona dolara. Aukcijska kuća Sotheby's je saopštila da je kupac brzo preimenovao dragocijeni kamen u “Plavi mjesec Josephine”.

Lau je kupio i roze dijamant od 16,08 karata za 28,5 miliona dolara na aukciji u Christie'su dan ranije. Christie's je saopštio da je kupac preimenovao taj dijamant u “Slatka Josephine”.

Portparolka je Josepha Laua potvrdila je da je milijarder kupio ta dva dijamanta koja su nazvana po njegovoj sedmogodišnjoj kćerki.

Dijamant “Plavi Mjesec” dobio je svoje prvo ime kako bi se ukazalo na njegovu rijetkost kao što je rijetka i pojava “plavog Mjeseca”. Taj dragi kamen premašio prethodni je rekord po cijeni koju je držao rijedak roze dijamant “Graff Pink”, nazvan po trgovcu dijamantima Laurenceu Graffu. Taj dijamant ima 24,78 karata i prodat je prije pet godina za 46,2 miliona dolara.

Lau koji posluje s nekretninama, prema Forbesovoj listi ima 9,9 milijardi dolara, ali i naviku da kupuje skupocijeno drago kamenje svojoj djeci.

Na aukciji Sotheby'sa u Ženevi 2009. godine kupio je za tada rekordnih 9,5 miliona dolara plavi dijamant “Zvijezdu Josephine” od 7,03 karata. Svojoj 13-godišnjoj kćerki Zoe prošlog novembra je na aukciji u Christie'su kupio dva draga kamena – plavi dijamant od 9,75 karata za 33 miliona dolara, rubin od 10,1 karata i dijamantski broš za 8,4 miliona dolara.

Lau je prošle godine osuđen u Makau na pet godina zatvora za podmićivanje i pranje novca, ali je ostao na slobodi pošto ta teritorija nema sporazuma o izručenju s Hong Kongom, mada je u oba slučaja riječ o kineskim teritorijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.