"Yugo – posljednji stvarno užasan auto!"

Lifestyle 28. nov. 201500:29 > 09:11
Podijeli:
Izvor: Yugo

Prije 30 godina kragujevačka "Zastava" izvezla je prvi "Yugo GV" na američko tržište i ponudila ga kupcima po cijeni od 3.990 dolara

Britanski BBC u tekstu povodom jubileja dolaska “Yuge GV” u Ameriku, piše da se oznaka GV odnosila na “Good Value” (dobra vrijednost), ocjenjujući da je to bila loša marketinška poruka, koja je od samog starta bila osuđena na propast.

U tekstu, koji je u svom stilu naslovio “Posljednji stvarno užasan auto”, BBC podsjeća da je za prodor “Yuge” na američko tržište najzaslužniji bio biznismen Malcolm Bricklin.

Sredinom 1980-ih godina je u SAD bilo poželjno da svako posjeduje jeftino i ekonomično prevozno sredstvo, što je Bricklin iskoristio.

Uz pomoć američkih političara Henryja Kissingera i Lawrencea Eaglebugera postignut je dogovor sa jugoslovenskim vlastima i “Yugo” je prvi put Americi predstavljen na sajmu automobila u Los Anđelesu 1984. godine.    

Da bi mogao da se prodaje u SAD na “Yugu” je moralo da se izvrši oko 500 prepravki.

Iako je automobil zasnovan na “Fiatu 127” sa maksimalnom brzinom od oko 138 km/h (86 milja na sat) u tom trenutku bio najsporiji na američkom tržištu, njegova prodaja je išla munjevito, navodi BBC.

Izvoz je, međutim, 1992. zaustavljen raspadom bivše Jugoslavije i ratom, a BBC podsjeća i da je NATO 1999. bombardovao fabriku “Zastava automobili”, navodno pogrešno misleći da je riječ o “Zastava oružju”.

“Bomba je, međutim, pala godinama prije toga” i, kako navodi britanski javni servis, “Yugo” je Amerikancima postao glavni predmet šala.

“Mogao bi da udvostučiš vrijednost Yuge, samo ako mu napuniš rezervoar”, bila je jedna od šala koja je kružila Amerikom sredinom 1980-ih.

“Yugo” je bio i “zvijezda” u nekoliko filmova, a jednu od glavnih uloga “tumačio” je i filmu “Ko je ubio Monu”.

Iako je bio predmet podsmjeha u nekoliko navrata i u popularnoj emisiji BBC-a “Top gear”, britanski javni servis na kraju postavlja pitanje “koliko je Yugo zaista bilo loš?”.

Istražživanje koje je 1987. objavio magazin “Popular Mechanics” pokazuje upravo suprotno.

Oko 78 posto vlasnika “Yuge” u SAD ocijenilo je kvalitet svog vozila kao “dobar” ili “odličan”, dok je 42 procenta navelo da bi ponovo kupili isti automobil, podsjeća BBC.

“Yugo” se proizvodio od 1980. do 2008. a prodat je u blizu 800.000 primjeraka.

Kragujevačka “Zastava” je u ovaj automobil ugrađivala motore snage 45, 55, 60 i 65 konjskih snaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.