Gluten: Šta je, zbog čega je štetan i kako živjeti bez njega

Lifestyle 30. nov. 201515:41 > 15:44
Podijeli:
Izvor: N1

U Novom danu na N1 govorili smo o glutenu, sastojku za koji mnogi i ne znaju da imaju problem s njim ili zbog njega. Kako otkriti da li nam konzumacija glutena šteti organizmu, kakva je bezglutenska ishrana, da li je dostupna, da li je gluten zaista "tihi ubica".

Na sva pitanja odgovor je ponudila magistrica farmacije Anisa Šerak iz Noglutenlab.com.

“Gluten je inače proteinska frakcija koju nalazimo u pojedinim žitaricama. Bitno je da je to vezivna struktura u osnovnim žitaricama koje čine bazu u ishrani. On povezuje sastojke u tijestu, suštinski služio kao ‘lijepilo’. Nemamo niti jedan enzim koji ga možemo razgraditi”, kazala je gošća u uvodu.

“On pravi rašomonijadu u probavnom traktu, a potom ide u krvotok – gdje se može zaglaviti na mnogim mjestima. Tada ga imuni sistem predstavlja kao uljeza, za kojeg traži antitijela, što uzrokuje razne smetenje, a možda prouzrokuje i autoimune bolesti”, dodala je.

Gluten je možda najveći naš neprijatelj danas. Do toga nije došlo preko noći. Doktori sa mnogih svjetskih univerziteta su istraživali sve one tegobe na koje su im se pacijenti žalili godinama, kazala je između ostalog gošća Novog dana.

“Probavne smetenje praćene nadutošću, bol u stomaku, crijevima su jedan od indikatora da ste osjetljivi na gluten. Najjednostavije je izbaciti sve žitarice iz prehrane, odbaciti sva tijesta i onda pratiti kako se organizam ponaša. Papir, olovka i svakodnevna iskustva sa organizmom. Nakon toga, odnosno kada se odmorite od glutena, krenite sa “provokacijom”, i posmatrajte promjene. Tada će te ustanoviti da li ste pogodni za test intolerancije na hranu”, pojasnila je.

Žitarice nisu osnov naše prehrane, jer pored njih moramo unositi svježe voće i povrće, prerađeno voće i povrće, te će te uvidjeti da je jednostavno živjeti bez glutena, tvrdi Šerak.

Na njenom blogu Noglutenlab.com se mogu naći brojni savjeti kakao se hraniti ako vaš organizam nije tolerantan na gluten, a kompletan video zapis gostovanja pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.