Pet mitova o farbanju kose: Ne smiješ se farbati u trudnoći

Lifestyle 02. dec. 201517:57 > 18:04
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Mnoge žene uživaju u farbanju kose i nerijetko se odlučuju za promjenu boje kose. Naravno, neke i nisu sklone ovom tretmanu ljepote koji je podložan mnogim kritikama. Otkrijte koje kritike su istinite, a koje ne.

1. Mit: Ne smiješ farbati kosu kad si trudna
Iako će vas neki ljekari upozoriti na ovu činjenicu, ne postoji naučni dokaz o negativnim posljedicama hemikalija iz boje za kosu na nerođeno dijete. Ako želite biti sigurni, pričekajte s odlaskom kod frizera do drugog ili trećeg tromjesečja trudnoće, ili se odlučite samo za pramenove i tako smanjite količinu hemikalija koje će biti apsorbirane kroz vaše tjeme.

2. Mit: Uvijek trebaš obojiti obrve u istu boju kao i kosu
Prirodna ste brineta, ali ste ofarbali kosu u plavu i sad ste na sto muka šta uraditi s obrvama? Frizeri i stilisti preporučuju nježan kontrast između dvije boje. Ako imate svijetlu kosu, obrve bi trebale biti jednu nijansu tamnije. Ako imate tamnu kosu, obrve bi ipak trebale biti jednu nijansu svjetlije.

3. Mit: Smiješ oprati kosu nakon farbanja
Većina pakovanja za kućno bojenje kose sadrži upute kako se boja ne nanosi na čistu kosu, te da se nakon tretmana kosa ne smije prati. Trebali bi s pranjem kose pričekati barem 24 sata. Istovremeno, nakon kućnog bojenja kose ne odlazite na bazen oko dvije sedmice, jer bi hlor iz vode mogao uništiti vaše vrhove i promijeniti boju kose, piše Zadovoljna.hr.

4. Mit: Farbanje kose smanjuje volumen vlasi
Ne želite obojite kosu jer se plašite da će vam vlasi postati tanke i beživotne? Frizeri tvrde da nema mjesta za strah. Naprotiv, boja kreira iluziju voluminoznosti, pojačava gustoću i težinu kose. Blajhanje kose je jedina iznimka od ovog pravila.

5. Mit: Farbanje uništava kosu zauvijek
Bilo kakvo hemijsko tretiranje kose utječe na njen izgled. No, ako ste tip osobe koja pazi na zdravlje vlasi, pere kosu odgovarajućim šamponom i jednom sedmično stavlja regenerirajuće maske, moguće je povratiti kosu na originalno stanje.